1 av 4
- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX / Kod 10000
2 av 4
- Foto: Privat
3 av 4
- Foto: Privat
4 av 4
- Foto: Privat

Här ska du hänga i sommar

Sommaren närmar sig med stormsteg, solen skiner och din strupe är torr. Vad göra? Lugn, Nyheter24 guidar dig i uteserveringsdjungeln.


Stockholm

I Stockholms innerstad vet man att sommaren nalkas när Peder Fogstrand, livskonstnär och frilansande adelsman, med våldsam frenesi kindpussar allt med minst två decilitermått brunpuder i ansiktet och puls medan han lätt anfådd kämpar sig upp för lätt sluttande Grev Turegatan på Östermalm. Ändå är det inte på Grev Turegatan utan på Stureplan vi finner Stockholms bästa uteservering, två rostiga järnfemmor från ”Grevens” habitat.

Sturehofs uteservering är ett favorittillhåll för allt från skäggiga reklamare och vanliga medieproletärer till börsfolk och andra slags dagdrivare. Eric Rosén, journalist och twitterguru, förklarar varför uppskattar Sturehof.

– Sturehof är perfekt. Både stå- och sittplatser, trevlig personal och utmärkt läge. Dessutom är det den enda platsen i Stockholm där Zlatan Ibrahimovic kan poppa förbi, avslutar han.

Quetzala Blanco, skribent, programledare och dj, berättar varför hon väljer den kändistäta enklaven på Stureplan.

– Det är som 60-talet: minns man det så var man inte med. Jag älskar att sitta där från elva på morgonen till fem på eftermiddagen, dricka vin och titta på män. Och jag vet att Mick Jagger älskar deras hummersoppa. 

 

Göteborg

Göteborgspinglan Amanda Berg har full koll på vad som gäller i Göteborg. Hon menar att den allmänt rådande åsikten i Lilla London är att Da Matteo på Vallgatan är rätt ställe att solkyssas på.

– Det är mysigt beläget längs en husvägg på en av Göteborgs trevligaste gator. Italienska vibbar, gott kaffe och bra gemenskap, förklarar hon.

Trots att det lilla kafét inte kan stoltsera med samma kändistäta klientel som Sturehof trivs Amanda Berg som fisken i vattnet.

– Det är väl inte kändistätt precis, men man kan absolut skymta en och annan medlem i något göteborgsk indiepop-band.

Ett annat etablissemang att besöka under soliga dagar på västkusten är Café Guldhedstornet. Förutom den makalösa utsikten över Göteborg serverar man stans bästa handskalade räkor, menar Amanda.

 

Malmö

Längst ner i Sverige, vid de karga gränstrakterna mot Danmark, förklarar Modette-sjärnan och malmöiten Matilda Andersson att hon helst sitter och marknadsför sig själv i trakterna kring Lilla Torg. Men någon speciell restaurang vill hon inte slå för, hela Lilla Torgs utbut av kaféer och restauranger tilltalar henne.

– Här kan man lapa sol hela dagen och njuta av alla från sushi till chokladmuffins. Restauranger varvat med caféer och den mysigaste stämningen du kan tänka dig, säger hon.

När Matilda väljer vilken uteservering hon ska förära med sin närvaro är, förutom ett brett utbud av vita viner, möblemanget en viktig punkt.

– För att jag ska trivas på en uteservering krävs det ett bekvämt möblemang, härliga människor runt omkring och såklart infravärme för att slippa isbitar till fötter nu på våren, säger modeskribenten till Nyheter24.

Och kändisfaktorn är jämförelsevis hög.

– Av det halvklena urval kändisar Malmö har att erbjuda hänger nog de flesta här med jämna mellanrum, förklarar hon.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

Efter succén: "Sluta leta efter min stalker"

Netflixsuccén "Baby reindeer" har skapat en jakt på de verkliga personerna bakom händelserna i dramaserien. Nu vill huvudpersonen sätta stopp för spekulationerna.

Årets museum ligger i Göteborg

Ett museum som genomgått en flera år lång förvandlingsprocess får utmärkelsen Årets museum. Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg vann i konkurrens med Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum.

PJ Anders Linder lämnar tidskriften Axess

1 timme sedan
Tidskriften Axess Magasins chefredaktör PJ Anders Linder lämnar posten efter elva år. Han efterträds av Nina Solomin, för närvarande kulturchef på nyhetsmagasinet Fokus.

Därför är Steffi Mendez extremt känd – utanför Sverige

1 timme sedan
Stephanie "Steffi" Mendez är dotter till DJ Mendez, och utanför Sverige är hon extremt känd. Här är allt du vill veta om Steffi – relationen med Dante Lindhe, familj, barn, jobb och mycket mer.

Pernilla Wahlgren flyttar: “Har lite hybris”

2 timmar sedan
I ett Instagram-inlägg berättar Pernilla Wahlgren om flytten, något som hon förklarar ha "lite hybris" över. Nu hamnar hon nämligen på samma ställe som Sarah Jessica Parker.