Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Från då till nu: Eminem

1 av 11

All over press

2 av 11

All over press

3 av 11

All over press

4 av 11

All over press

5 av 11

All over press

6 av 11

All over press

7 av 11

All over press

8 av 11

All over press

9 av 11

All over press

10 av 11

All over press

11 av 11

All over press

Nöje | 03/09/2011 11:52

Droger, självmord och emotionella texter. Eminem, en av världens största rappare, har levt ett tungt liv och berättar gärna om det i sin musik.

Glöm tungviktare som 50 cent, Drake eller Jay-Z. Under åren 2000-2010 var det Eminem som regerade och sålde bäst i hela USA. Över 30 miljoner album närmare bestämt.

Han rappade redan vid åtta års ålder men hans första officiella låt Fuckin' Backstabber släpptes 1995. Sedan dess har han hunnit med att släppa närmare 20 album, spelat in sin egen film och samarbetat med flera av andra stora världsstjärnor som Rihanna, Lil Wayne och Elton John. I dag har sitt egna skivbolag och släpper hit efter hit som når allt fler kommersiella framgångar. Men problemen har varit många och drogerna var nära att förstöra hela hans karriär.

Droger

Eminem har aldrig hymlat med att han har ett beroende av receptbelagd medicin. Det har varit allt från metadon till valium och sömntabletter, men även alkohol. Vid ett tillfälle på rehab 2005 tog han, ovetande som han säger, en sådan stor mängd metadon att han nästan dog.

Kampen har varit lång och och turerna många, och karriären var det första att vara nära på att offras.

– Jag fick ett återfall och tillbringade tre år av mitt liv med att brottas med det. Vid samma tid kände jag att jag ville lägga av helt då drogproblemen hade blivit så allvarliga. Det kändes som att om jag gjorde ett avbrott kanske det skulle hjälpa, har han sagt om sin karriär och drogerna till XXL Magazine.

Men Eminem lyckades hamna på rätt spår igen och i ett uttalande efter att han blivit nykter sa stjärnan att sången sedan blev hans drog, att han inte längre behövde några substanser för att må bra.

Självmord

I videon till låten Space Bound kan man se Eminem ta livet av sig - en video som upprörde många, och som inte låg allt för långt borta från verkligheten en gång i tiden.

Det var under hans svartaste period, då han var som mest beroende av drogerna, som han övervägde att ta livet av sig.

– Jag tog helt enkelt inte hand om mig själv och vid den tidpunkten ville jag bara ge upp, sa han i en intervju med BBC för ett par år sedan.

Familj

Eminems texter är fyllda med kanalisering och hat till hans förflutna. Rapparens pappa lämnade honom redan vid barnsben och Eminem har öppet berättat om de försök han gjort för att återuppta kontakten med honom. Han skickade brev men de kom alltid tillbaka, något som tagit hårt på honom.

Redan vid 12 års ålder hade Eminem flyttat runt fler gånger än de flesta gör under en livstid. Mamman, med ensam vårdnad, missbrukade och misskötte honom som barn enligt Eminem själv. Något som han sjunger om i låtarna Sing For The Moment och Cleaning Out My Closet.