1 av 11
- Foto: All over press
2 av 11
- Foto: All over press
3 av 11
- Foto: All over press
4 av 11
- Foto: All over press
5 av 11
- Foto: All over press
6 av 11
- Foto: All over press
7 av 11
- Foto: All over press
8 av 11
- Foto: All over press
9 av 11
- Foto: All over press
10 av 11
- Foto: All over press
11 av 11
- Foto: All over press

Från då till nu: Eminem

Droger, självmord och emotionella texter. Eminem, en av världens största rappare, har levt ett tungt liv och berättar gärna om det i sin musik.


Mer om Eminem

Rapparens riktiga namn är Marshall Bruce Mathers och hans artistnamn är hämtat från han initialer M och M. Han har även smeknamnet Slim Shady.

Enligt Wikipedia har rapparen sedan 1985 sålt 80 miljoner skivor.

Glöm tungviktare som 50 cent, Drake eller Jay-Z. Under åren 2000-2010 var det Eminem som regerade och sålde bäst i hela USA. Över 30 miljoner album närmare bestämt.

Han rappade redan vid åtta års ålder men hans första officiella låt Fuckin' Backstabber släpptes 1995. Sedan dess har han hunnit med att släppa närmare 20 album, spelat in sin egen film och samarbetat med flera av andra stora världsstjärnor som Rihanna, Lil Wayne och Elton John. I dag har sitt egna skivbolag och släpper hit efter hit som når allt fler kommersiella framgångar. Men problemen har varit många och drogerna var nära att förstöra hela hans karriär.

Droger

Eminem har aldrig hymlat med att han har ett beroende av receptbelagd medicin. Det har varit allt från metadon till valium och sömntabletter, men även alkohol. Vid ett tillfälle på rehab 2005 tog han, ovetande som han säger, en sådan stor mängd metadon att han nästan dog.

Kampen har varit lång och och turerna många, och karriären var det första att vara nära på att offras.

– Jag fick ett återfall och tillbringade tre år av mitt liv med att brottas med det. Vid samma tid kände jag att jag ville lägga av helt då drogproblemen hade blivit så allvarliga. Det kändes som att om jag gjorde ett avbrott kanske det skulle hjälpa, har han sagt om sin karriär och drogerna till XXL Magazine.

Men Eminem lyckades hamna på rätt spår igen och i ett uttalande efter att han blivit nykter sa stjärnan att sången sedan blev hans drog, att han inte längre behövde några substanser för att må bra.

Självmord

I videon till låten Space Bound kan man se Eminem ta livet av sig - en video som upprörde många, och som inte låg allt för långt borta från verkligheten en gång i tiden.

Det var under hans svartaste period, då han var som mest beroende av drogerna, som han övervägde att ta livet av sig.

– Jag tog helt enkelt inte hand om mig själv och vid den tidpunkten ville jag bara ge upp, sa han i en intervju med BBC för ett par år sedan.

Familj

Eminems texter är fyllda med kanalisering och hat till hans förflutna. Rapparens pappa lämnade honom redan vid barnsben och Eminem har öppet berättat om de försök han gjort för att återuppta kontakten med honom. Han skickade brev men de kom alltid tillbaka, något som tagit hårt på honom.

Redan vid 12 års ålder hade Eminem flyttat runt fler gånger än de flesta gör under en livstid. Mamman, med ensam vårdnad, missbrukade och misskötte honom som barn enligt Eminem själv. Något som han sjunger om i låtarna Sing For The Moment och Cleaning Out My Closet.

/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...