Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen ignorerar dödshoten mot bloggarna

- 19/09/2011, 14:03 -
 Blondinbella fick uppsöka sjukhus efter hoten.
1 av 4

Blondinbella fick uppsöka sjukhus efter hoten.

Charlotte Brunzell/ALL OVER PRESS

Margret Atladottir har tröttnat på polisen slappa inställning.
2 av 4

Margret Atladottir har tröttnat på polisen slappa inställning.

Johannes Helje

Beatrice Ask fick ta emot hård kritik från Blondinbella och Jenny Alversjö.
3 av 4

Beatrice Ask fick ta emot hård kritik från Blondinbella och Jenny Alversjö.

SCANPIX

Malou von Sivers diskuterade problemet i "Efter tio".
4 av 4

Malou von Sivers diskuterade problemet i "Efter tio".

All over press

"Hatar polisen. Inte ett endaste knyst sedan ja blev mord- o våldtäktshotad"

STOCKHOLM. Mord- och våldtäktshot. Sexbrev till bloggerskor och journalister där stalkern skriver att han vill: "slicka din håriga slida" och hotar med: "garanterad kroppsstyckning" om de inte gör som han vill.

Som Nyheter24 skrev om tidigare i somras utsattes bland annat fler unga kända bloggerskor för trakasserier av okända stalkers. När de sedan vände sig till polisen för att anmäla hoten blev de inte tagna på allvar. I stället uppmanade polisen de utsatta tjejerna att "ta sig en rejäl funderar innan de exponerar sig som de gör på internet".

En månad senare verkar det som att polisen fortfarande inte högprioriterar dödshoten.

Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir twittrade under söndagskvällen om sina känslor inför den helt uteblivna reaktionen från polisväsendet:

– Hatar polisen. Inte ett endaste knyst sedan ja blev mord- o våldtäktshotad. Bryr mig inte så mkt själv men mamma blir ledsen o orolig, skrev hon på Twitter på söndagen.

En av de som reagerade hårdast på polisens uttalande, som alltså la ansvaret på bloggarna själva, i somras var - Isabella "Blondinbella" Löwengrip.

– Det är respektlöst. Man vill ju åtminstone veta vad som händer, inte minst när det dessutom är flera som har drabbats, sa hon då till Nyheter24.

På måndagen debuterade Blondinbella som Malou von Sivers nya sidekick i teveprogrammet "Efter tio". Tillsammans med Justitieministern Beatrice Ask, representanter från polisen samt TV4-journalisten Jenny Alversjö diskuterades de aktuella problemet.

– Polisen säger att de vet vem det är. De har ett namn och ett tiotal är drabbade men hur mycket krävs det innan det händer något? säger Jenny Alversjö, som fått ett liknande hotbrev, i Efter tio.

Både Malou von Sivers och Blondinbella gick under programmet till attack mot polisen och frågade varför de inte tog emot hotbrevet som bevismaterial. Men varken polisen eller justitieminister Beatrice Ask kunde svara på det.

Beatrice Ask medger att det finns för dålig kunskap på området. Den 1 oktober träder dock en ny specialutformad lag i kraft som ska hjälpa polisen i deras arbete.

– Det här är inte okej. Det är oacceptabelt men nu kommer det en ny lag som ska hjälpa polisen, säger Beatrice Ask.

Jenny Alversjö, som har övervägt att sluta arbeta på TV4 efter hoten, tror inte att polisen kommer agera innan det händer något.

– Det måste hända något allvarligt innan det ska hända något. "Vi jobbar inte med att förebygga brott" fick jag höra rakt i ansiktet av en polis, säger Jenny Alversjö, i Efter tio.