Söndag 17 Okt
Stockholm

Abba-Björns enorma framgångar: Miljardbolag och monsterlön

Det går ingen ekonomisk nöd på Abbas Björn Ulvaeus.
Det går ingen ekonomisk nöd på Abbas Björn Ulvaeus. Foto: Leif R. Jansson/TT och Adam Ihse/TT

Drygt 50 år har gått sedan popfenomenet Abba tog en hel värld med storm och framgångarna är fortfarande märkbara – inte minst för Björn Ulvaeus, 76, som utgjorde det ena B:et i succékvartetten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Låtar såsom Dancing Queen och Super Trouper av popgruppen Abba, som bildades 1972, har spelats av generation efter generation och framgångssagan tycks aldrig nå ett slut.

Trots att kvartetten bara stått på scen tillsammans en gång sedan 1980-talet går det verkligen ingen nöd på Abba-gänget – och särskilt inte på Björn Ulvaeus, 76. 

Årslön nära tre miljoner kronor

Under 2019 hade nämligen Abba-medlemmen en fastställd förvärvsinkomst som landade på saftiga 2 893 300 kronor.

Björn Ulvaeus. Foto: Adam Ihse/TT

Därmed kunde Björn, varje månad, röra sig med drygt 241 000 kronor på fickan. Imponerande, eller hur?

Björn Ulvaeus bolag sitter på miljardtillgångar

Den alltjämt driftige 76-åringen har en rad aktiva bolagsengagemang, men de främsta ligger i de egna, minst sagt framgångsrika, bolagen ”Kopparnäset Aktiebolag” och ”Pophouse Entertainment Group AB”. 

Under 2019 omsatte Kopparnäset Aktiebolag, som bland annat ägnar sig åt att framställa musikaliska produkter och sälja musikrättigheter, hela 20 013 000 kronor. Vinsten landade på 51 601 000 kronor, vilket innebär att bolaget nära trettondubblat sin vinst sedan 2016. 

Foto: Adam Ihse/TT

Tillgångarna i bolaget då? Jo, de beräknades uppgå till över 1,4 miljarder kronor.

Bolaget Pophouse Entertainment Group AB, som Björn är delägare i och som ägnar sig åt ägande och förvaltning av museum- och hotellfastigheter med musikinriktning, går också som tåget. Här omsatte man, under 2019, otroliga 283 927 000 kronor. 

Abba. Foto: Leif R. Jansson/TT

Bolaget gick med 32 263 000 kronor i förlust samma år, men dess tillgångar uppmättes ligga på 1,5 miljarder kronor. 

Med den stundande Abba-skivan ”Voyage”, som släpps den 5 november 2021, kan vi nog räkna med att framgångarna för Björn och resten av gänget når nya, än mer svindlande, höjder!

Kommentera
Kopiera länk
Dela