Rob Reiner på stranden i Cannes under filmfestivalen.
Rob Reiner på stranden i Cannes under filmfestivalen. - Foto: TT

Bekräftat: Ny "Spinal Tap" på gång

Om två år kommer “This is Spinal Tap 2”.Då har det gått nästan 40 år sedan den första filmen kom – sedan dess har den blivit en av alla tiders mesta kultfilmer.


Fakta: Rob Reiner

Ålder: 75 år.

Familj: Hustrun Michelle Singer, fyra barn.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Regissör.

Filmer i urval: "This is Spinal Tap", "När Harry träffade Sally", "Lida", "Stand by me", "På heder och samvete", "Ghosts of Mississipi".

Aktuell: "This is Spinal Tap" visas I Cannes

— Från början var det många som missförstod den. De förstod inte att det var en satir, de trodde det var en riktig dokumentär, säger regissören Rob Reiner till TT.

Han har kommit till filmfestivalen i Cannes eftersom mockumentären ”This is Spinal Tap”, om ett heavy metal-band på dekis, är en av de filmer som visas på den stora duken nere på stranden (andra filmer är ”Truman show” och ”Gudfadern”). Samtalet med Rob Reiner blir långt och handlar lika mycket om hans filmer som om politik. Men den första frågan är given: stämmer ryktet om ”Spinal Tap 2”?

— Ja, det gör det. Vi har under åren då och då funderat på det, men vi har aldrig kommit på en bra idé. Vi vill inte göra en fortsättning som självändamål, det ska kännas att idén är bra och att det kan bli en bra film. Och nu har vi kommit på den idén.

"Kulten har växt"

Mer vill han inte säga, men premiären är planerad till någon gång under 2024.

— Det har varit fantastiskt att se hur kulten kring filmen bara har växt och växt, och hur nya generationer har upptäckt den.

Intervjun med Rob Reiner berör flera av hans välkända filmer, bland annat ”När Harry träffade Sally" och dess berömda orgasmscen.

— Det var min mamma som sade ”I'll have what she is having” och den repliken finns nu på en lista över filmhistoriens bästa repliker, min mamma tillsammans med till exempel Humphrey Bogarts, säger han.

"Vi blev räddade"

Han nämner också Stephen King-filmatiseringen ”Stand by me” (”ingen ville ge oss pengar, inget bolag ville distribuera den, vi blev räddade av att ett bolag fick en ny chef som älskade den”) och ”På heder och samvete” (”jag träffade en domare från Högsta domstolen, som sade att det var den enda film han sett som skildrade rättsväsendet realistiskt”).

Samtalet går också in på politik. Rob Reiner är engagerad demokrat, han säger att Donald Trump fick all undertryckt rasism i USA att bubbla upp till ytan och han menar att demokratin i USA hänger på en mycket skör tråd.

— Det är nära. Det kan gå riktigt illa. Samtidigt vill jag inte ge upp hoppet. Man får inte förlora hoppet, och jag tänker ägna mycket tid nu åt att kämpa för den amerikanska demokratin.

Rob Reiner siktar på att ha en uppföljare till "This is Spinal Tap" klar om två år.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.