Martin Gore och Dave Gahan – de två kvarvarande medlemmarna i Depeche Mode. Nästa år kommer de till Sverige. Arkivbild.
Martin Gore och Dave Gahan – de två kvarvarande medlemmarna i Depeche Mode. Nästa år kommer de till Sverige. Arkivbild. - Foto: TT

Efter Fletchers död – Depeche Mode till Sverige

Nästa år åker Depeche Mode ut på världsturné. Den 23 maj kommer syntikonerna till Friends arena.Det blir de första spelningarna sedan bandmedlemmen Andy Fletcher gick bort i maj i år."Det är vad 'Fletch' hade velat", säger Martin Gore.


Fakta: Depeche Mode

Bildades: 1980 i Basildon, England.

Medlemmar: Dave Gahan och Martin Gore. Tidigare var Andy Fletcher (1980-2022), Alan Wilder (1982–1995) och Vince Clarke (1980–1981) med i bandet.

Studioalbum: "Speak & spell" (1981), "A broken frame" (1982), "Construction time again" (1983), "Some great reward" (1984), "Black celebration" (1986), "Music for the masses" (1987), "Violator" (1990), "Songs of faith and devotion" (1993), "Ultra" (1997), "Exciter" (2001), "Playing the angel" (2005), "Sounds of the universe" (2009), "Delta machine" (2013), "Spirit" (2017).

Aktuella: Med nya albumet "Memento mori" samt en världsturné 2023.

Världsturnén inleds i Nordamerika med premiär i mars. I samma veva kommer gruppen med ny musik, albumet "Momento mori". Det är den första stora turnén Depeche Mode gör på fem år och det är lika länge sedan gruppen kom med ny musik.

Depeche Mode, som numera är en duo bestående av Dave Gahan och Martin Gore, kom med nyheten på en presskonferens i Berlin.

Depeche Mode gör en spelning i Sverige, på Friends arena utanför Stockholm den 23/5, – nästan på dagen ett år efter att Andy Fletcher dog. Originalmedlemmen Fletcher, som av många ansågs vara bandets hjärta och hjärna, drabbades av en bristning på kroppspulsådern och hans liv gick inte att rädda. Han blev 60 år gammal.

"'Fletch' skulle ha älskat det här albumet", säger sångaren Dave Gahan i ett pressmeddelande.

Martin Gore berättar att arbetet med skivan inleddes under coronapandemin.

"Ämnena är inspirerade av den perioden. Efter 'Fletchs' död bestämde vi oss för att fortsätta eftersom vi vet att det är vad han hade velat", säger Martin Gore och fortsätter:

"Det har verkligen gett extra mening till det här projektet".

Depeche Mode spelar även i Köpenhamn den 27 juni, i Helsingfors den 8 augusti samt i Oslo den 11 augusti.

Rättat: I en tidigare version förekom ett felaktigt datum.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Celine Dion om sjukdomen: Hoppas på mirakel

3 timmar sedan

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.