Stockholm

Hiphopstjärna får svenskt musikpris

Daniela Rathana och Oskar Linnros utsågs tillsammans med Mapei (som inte var på plats) till årets textförfattare under utdelningen av Musikförläggarnas pris.
Daniela Rathana och Oskar Linnros utsågs tillsammans med Mapei (som inte var på plats) till årets textförfattare under utdelningen av Musikförläggarnas pris. Foto: TT

A36 och Daniela Rathana. Det är två av fredagskvällens vinnare på Musikförläggarnas gala.


Fakta: Fler pristagare

Årets konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik: Britta Byström "Ink-wash on paper".

Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera: Mats Larsson Gothe: "Löftet".

Årets hederspristagare: Louise Hoffsten.

Årets stipendiat: Kendra "Waterbaby" Egerbladh.

Årets mest spelade låt 2021: "Tystnar i luren" av Miriam Bryant, Victor Leksell och Elias Kapari (priset delas ut av Stim).

Hiphopartisten Geivar "A36" Shlaimon får priset för årets genombrott. Hans låt "Samma gamla vanliga" var en av förra sommarens mest spelade och i maj tilldelades han en Grammis i kategorin årets nykomling.

Årets textförfattare är en trio bestående av Daniela "Daniela Rathana" Sörensen, Oskar Linnros och Jacqueline "Mapei" Cummings. De har skrivit texterna till Daniela Rathanas album "Rathana Club".

Sveriges Eurovision-bidrag "Hold me closer" med Cornelia Jakobs är årets låt. Bakom den står, förutom Jakobs själv, även Isa Molin och David Zandén.

Rapparen A36, Geivar Hasado Shlaimon, får Musikförläggarnas pris för årets genombrott. Arkivbild.

Det kanske tyngsta priset, årets kompositör, går till duon Johannes "Klahr" Klahr och Richard "Liohn" Zastenker, som bland annat har producerat några av låtarna på Drakes nya album.

Inte helt oväntat tilldelas priset årets internationella framgång Sveriges mesta veteraner i sammanhanget: Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Priset får de efter Abbas comebackår med avatarshowen i London och albumet "Voyage".

Årets gala är den första med den nya regel som säger att "förövare och gärningsmän" inte längre kan prisas på galan. Det nya regelverket infördes efter debatten som utbröt i samband med att hiphopartisten Yasin utsågs till årets artist på P3 Guld, samtidigt som han satt häktad.

Elias Kapari, Angelica Leksell (Victor Leksells mamma) och Miriam Bryant tar emot priset för årets mest spelade låt, "Tystnar i luren".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.