Stockholm

Samlar in pengar – vill stoppa julklassiker

George Michael och Andrew Ridgeley i Wham 1985.
George Michael och Andrew Ridgeley i Wham 1985. Foto: TT

”Last christmas” med Wham har spelats över en miljard gånger på Spotify och speciellt runt jultid går låten varm på radiostationer runt om i världen. Men det är inte alla som uppskattar popklassikern från 1984.


Ett par från Göteborg har gått så långt att de vill stoppa den populära jullåten för alltid och har startat insamling för att kunna köpa rättigheterna – ett initiativ som spridit sig som en löpeld över världen, rapporterar SVT.

— Vi skickade ett julkort till våra vänner och frågade hur mycket de var villiga att betala för att bli av med den här låten. Nu hör folk av sig från New York till Kina. Dessutom har vi blivit har blivit överösta av av arga Wham-fans, säger Tomas Mazetti i SVT:s Morgonstudion.

Hannah Mazetti berättar att avskyn till låten började när hon arbetade på kafé i Oxford i Storbritannien för många år sedan där låten spelades konstant under hela november och december.

Paret betonar att det hela började som ett skämt som nu har "spårat ur lite".

— Någon sade till oss att det teoretiskt var möjligt att köpa rättigheterna till låten och sedan ta bort den från alla strömningsplattformarna. Om vi mot all förmodan når dit så är inte jag så intresserad att driva den här saken vidare, då får någon annan ta över, säger Tomas Mazetti.

Engagemanget i parets kamp har varit stort och enligt Daily Mail har insamlingen hittills inbringat 62 100 dollar, motsvarande drygt 650 000 svenska kronor. Rättigheterna till ”Last christmas” ägs enligt tidningen av Warner Chappell Music UK och är värderad till mellan 15 och 25 miljoner dollar.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.