Stockholm

Ökat kulturstöd till Sveriges regioner

Kulturrådets stöd till Sveriges regioner via kultursamverkansmodellen ökar i år med 26 miljoner jämfört med förra året. Arkivbild
Kulturrådets stöd till Sveriges regioner via kultursamverkansmodellen ökar i år med 26 miljoner jämfört med förra året. Arkivbild. Foto: TT

Kulturen i landets regioner får i år ökat stöd från Kulturrådet. Stödet fördelas via kultursamverkansmodellen som är inne på sitt trettonde år.


Totalt fördelas 1,6 miljarder kronor till Sveriges 20 regioner genom modellen, vilket är 26 miljoner mer än i fjol. Modellen bygger på dialog och samverkan mellan stat och region samt mellan region, kommun, civilsamhälle och det fria kulturlivet.

Att nya pengar skjuts till beror framför allt på att flera av landets regioner har beviljats statlig medfinansiering för att ge plats för fler kulturverksamheter inom modellen. Dessutom har åtta regioner (Dalarna, Gävleborg, Jönköpings län, Norrbotten, Sörmland, Uppsala län, Västernorrland och Västmanland) antagit nya kulturplaner som kräver omfattande ekonomisk förstärkning.

Därtill har regionerna inom Regionsamverkan Sydsverige (Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kalmar län, Kronoberg och Skåne) beviljats stöd för att stärka och utveckla samverkansformer inom modellens sju konst- och kulturområden, vilka är teater-, dans och musik, museer och deras kulturmiljöarbete, bibliotek och litteratur, bild och form-verksamhet, arkivverksamhet, främjande av hemslöjd samt film.

Förutom stöd vid kultursamverkansmodellen fördelar Kulturrådet även 106 miljoner kronor direkt till regionala såväl som lokala kulturverksamheter i Stockholms län, som i dag är den enda regionen i riket som inte ingår i samverkansmodellen.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.