Jan Troell sammanfattar sitt filmliv och väljer 'Sagolandet' som sin egen favoritfilm.
Jan Troell sammanfattar sitt filmliv och väljer 'Sagolandet' som sin egen favoritfilm. - Foto: TT

Jan Troell – bland minnen och bärfisar

Jan Troell lämnade sitt älskade Skåne för att ta emot hederspriset på Göteborgs filmfestival inför storpublik. – Det var en lättnad att det gick så relativt smärtfritt. Det är inte en situation jag själv söker upp, säger regissören.


Fakta: Jan Troell

Ålder: 91 år. Född i Limhamn.

Bakgrund: Arbetade länge som folkskollärare vid sidan av filmandet och fick efter arbete som fotograf åt bland annat Bo Widerberg långfilmsdebutera som regissör med "Här har du ditt liv" 1966.

Övriga filmer, i urval: "Ole dole doff" (1968), "Utvandrarna" (1971), "Nybyggarna" (1972), "Gamen" (1973), "Pionjärerna" (1974), "Bang" (1977), "Orkanen" (1979), "Ingenjör Andrées luftfärd" (1982), "Sagolandet" (1988), "Il capitano" (1991), "Hamsun" (1994), "Så vit som en snö" (2001), "Maria Larssons eviga ögonblick" (2008), "Dom över död man" (2012).

Jan Troell är en gigant inom svenskt film. 91 år gammal hyllades han av Göteborgs filmfestival för ett livsverk som sedan genombrottet på 1960-talet med "Här har du ditt liv" också inbegriper "Utvandrarna" och "Nybyggarna" samt inte minst "Ingenjör Andrées luftfärd" och "Il Capitano".

Troell må ha svårt att röra sig och stödjer sig med en käpp, men har är fortfarande nyfiken och hittar numera filmidéer i närheten av sitt hem i Smygehamn.

Film om bärfis

Under invigningen på filmfestivalen visade Troell upp sitt senaste alster, "4 minuter och 5 sekunder ur en bärfis liv", som han filmat i sin egen trädgård. En helt ljudlös kort betraktelse av en insekts liv och leverne.

— Jag tycker de är så spännande i sitt beteende och bara att få dem skarpa när man följer dem med kameran räcker i första hand för mig. Men genom att följa dem i fyra minuter och låta dem själva göra manuset kan det bli någonting som liknar mänskligt liv ibland, säger han dagen efter.

Jan Troell tilldelas hederspriset Nordic Honorary Award vid invigningen av Göteborgs filmfestival.

Årets tema på filmfestivalen är "homecoming" (hemkomsten) och Jan Troell lyftes fram av festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, bland annat för att hans filmer "Utvandrarna" och "Nybyggarna", är själva urberättelsen om hemkomsten i svensk film – filmatiseringen av Vilhelm Mobergs romanserie om svenskarna som fann sina nya hem i Nordamerika.

Då på 1970-talet när de filmerna blivit stora succéer fick Jan Troell erbjudande om att jobba i Hollywood. Han gjorde två filmer i USA, men vantrivdes och åkte hem. Det är ingenting han har ångrat.

— Jag fick faktiskt erbjudande om tioårskontrakt, men jag hade inte lust till det. Dels ville jag bo hemma och att bli Hollywoodbo hade jag ingen lust med.

— Och så fick jag veta att man hela tiden skulle få förelagt sig manus. Man kunde säga ja eller nej, men man måste säga ja ibland under en viss tid. Det lockade mig inte, jag ville inte.

"Sagolandet"

Mobergfilmatiseringen är hans mest kända, men den egna favoritfilmen är kanske mer oväntad – "Sagolandet" – dokumentären om tillstånd i nationen på 1980-talet.

— Den låg mig väldigt varmt om hjärtat. Jag kände ett behov av att göra den filmen, att formulera vad som var svenskt under 1980-talet.

Filmen rörde upp många känslor i nästan alla politiska läger.

— Både från höger och vänster, säger Troell och ler roat åt minnet.

— Jag är inte politiskt lagd på det viset, men det var ju bra att den blev uppmärksammad. Det skrevs om den i ett helt år, säger han.

TT: Är du en sådan som ser tillbaka på din karriär?

— Ja, jag är nostalgiker och det är inte bra, men det är jag.

Modern svensk film ser han inte så mycket längre. Det blir mest film på tv där hemma och då är det annat som gäller.

— Jag ser mycket film, men med den tiden man lägger på att se film då väljer man det som just känns angelägnast och lockande och det har inte varit svensk film, förklarar han lite ursäktande.

Hustrun Agneta Ulfsäter-Troell sufflerar att det senaste paret har sett där hemma är tv-serierna "Peaky blinders" och "The White Lotus".

— Jag är mest intresserad av relationsdramer, men en riktigt bra actionfilm har jag ingenting emot, säger Troell. Men ofta är det för mycket teknik och just action.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

igår 20:46

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

igår 19:38
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

igår 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

igår 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

igår 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

igår 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.