Det österrikiska bandet Russkaja lägger av efter att ha utsatts för massiva påtryckningar på nätet. Pressbild.
Det österrikiska bandet Russkaja lägger av efter att ha utsatts för massiva påtryckningar på nätet. Pressbild. - Foto: TT

Kultbandet Russkaja splittras av säkerhetsskäl

Det österrikiska kultbandet Russkaja, som surfat på Sovjetnostalgi i två decennier, meddelar att de lägger av. Orsaken är Ukrainakriget som gör att de fruktar för den egna säkerheten.


Ska-punkgruppen Russkaja består sex män och en kvinna och bildades i Wien för 18 år sedan. Bandet fick stora framgångar i USA med sitt sound som de kallar för "Russian turbo polka metal". I Österrike är de mest kända som husband i sena satirpratshowen "Willkommen Österreich".

"Vi framställs som pro-ryska trots vårt fördömande av invasionen av Ukraina och har blivit en dagligt måltavla på internet", skriver de sju medlemmarna, som inkluderar en ryss och en ukrainare, på Facebook.

"Det sovjetiska bildspråket är för alltid skadat. Kriget i Ukraina som Ryssland startade den 24 februari 2022 tillåter oss inte längre att använda det satiriskt", skriver Russkaja vidare.

Till en början hade bandet – vars signum är "peace, love and Russian roll" – bestämt sig för att fortsätta att uppträda samtidigt som de tydligt visade sitt stöd för Kiev. Gruppens basist Dimitrij Miller kommer från Ukraina.

Men faktorer som att bandets logotyp är en röd stjärna, dess sångare från Moskva och låtarna innehåller textrader som "ryssarna har landat" gör att bandet nu omprövat beslutet och bestämt sig för att lägga av.

"De fientliga yttringarna har mångdubblats och ingen i den här gruppen vill längre representera något som i en tid som vår uteslutande är förknippat med krig, död, brott och blodsutgjutelse", skriver Russkaja.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!