Att göra musik om klimatångesten gör inte att den lindras för Marit Bergman. 'Om någon står och hugger dig med en yxa så hjälper det ju inte jättemycket att du skriver en låt om det', säger hon.
Att göra musik om klimatångesten gör inte att den lindras för Marit Bergman. 'Om någon står och hugger dig med en yxa så hjälper det ju inte jättemycket att du skriver en låt om det', säger hon. - Foto: TT

Hon klär klimatångesten i allt som är vackert

En mirakeldotter, en pandemi och många undergångstankar senare är Marit Bergman tillbaka med ett nytt album.Jag ville göra det här så vackert som det någonsin går, säger hon.


Fakta: Marit Bergman

Född 1975 i Rättvik.

Bor i Bredäng i sydvästra Stockholm. Har två barn och en särbo.

Började karriären som sångerska i punkbandet Candysuck på 90-talet. Solodebuterade 2002 med albumet "3.00 A.M. serenades". Förra skivan "Molnfabriken" kom 2016 och var hennes första på svenska. Har vunnit Grammis och P3 Guld och var initiativtagare till Popkollo.

Tävlade tillsammans med journalisten Karin Bojs i den senaste säsongen av "På spåret": "Jag kände ingen som helst nervositet. Jag tänkte att jag har noll fallhöjd och att ingen väntar sig någonting. Men efter matcherna märkte jag att jag blev enormt störd av att ha missat vissa frågor."

Lyssnar på just nu: "Lite Barbro Hörberg i går, det var bra. Rebecka Törnqvists nya album är otroligt bra. Franska Trion gillar jag mycket. Och Langendorf United gillar jag jättemycket.

Aktuell med nya albumet "Här kommer vargen", och med en miniturné som kommer till Malmö 14 april, Stockholm, 15 april och Göteborg 22 april.

Förra skivan var Marit Bergmans första på svenska och den tog sju år att få ur sig. Tanken var att det skulle gå fortare den här gången. Men så kom en smärtsam separation. Och ett till barn. Och så en pandemi på det.

— Det tar väl typ sju år för kroppens alla celler att bytas ut. Så det blir egentligen en ganska perfekt intervall. Då tänker jag att jag automatiskt har något nytt att berätta, säger Marit Bergman.

Nästa vecka kommer i alla fall nya skivan "Här kommer vargen". Precis som tidigare är låttexterna personliga och detaljerade. Hon försöker alltid att skriva så sant som det bara går utifrån hur livet är just nu, förklarar hon. Vilket betyder en medelålders småbarnsförälder med grav klimatångest.

— Att vara småbarnsförälder när vi lever mitt uppe i det sjätte massutdöendet. Det är det som ligger längst fram i huvudet och i hjärtat. Hur fan ska man förhålla sig till det? Det går ju nästan inte. Man tittar på sina små barn och bara, jaha, varsågoda, säger hon.

— Sedan har jag försökt att aktivt skriva in lite ljus och hopp och framåtanda, både musikaliskt och textmässigt. Men det är ju ledset i grunden. Det har varit ganska mycket som har varit tungt de senaste åren.

Berättarjaget på Marit Bergmans nya skiva är en medelålders småbarnsförälder med grav klimatångest. "Jag har alltid försökt att skriva så sant som möjligt från där jag befinner mig", säger hon.

"Fan lite mer mirakel"

Att bli mamma på nytt var inget hon hade räknat med. Hon var nyseparerad, 42 år gammal och hon hade redan gått igenom sorgen inför att inte få fler barn.

— Men så åkte jag till Göteborg. Och som vi alla vet så är ju alla lite slampiga av sig där. Så jag träffade en kille, som jag blev kär i. Det tog fyra månader och så var jag gravid.

— Alla barn är ju mirakel, men hon är fan lite mer mirakel än andra.

Att få barn igen har tvingat henne att jobba ännu effektivare. Det går helt enkelt inte att "lalla runt" för då blir inget gjort.

— Och rent krasst, nu har jag två barn att försörja. Då kommer det någon som säger att jag får jättebra betalt för att skriva teatermusik i ett halvår. Då kanske jag har gjort det i stället för att skriva in min egen musik, säger hon.

Efter pandemin kände hon också mer tacksamhet än någonsin tidigare när hon spelade in nya albumet.

— Ett tag visste man ju inte om man ens får vara i studion tillsammans eller om jag får ha musiker eller hur blir det. Jag har inte vetat om det här kommer kunna fortsätta vara mitt jobb.

Marit Bergman ger ut nya albumet "Här kommer vargen" nästa vecka.

"Vill ha det vackraste"

Samtidigt som texterna drivs av undergångskänslor ville hon göra musiken vacker med poprefränger, blås, stråkar och analoga Juno-syntar – allt som hon gillar.

— Jag tänkte att jag bara ville göra så vackert som det någonsin går. Jag vill ha det vackraste och det bästa och ta in allting som jag tycker är vackert. Ibland kanske det gränsar till pekoral och melodram, men det får vara så, säger hon.

På något sätt handlar det om att hedra musiken och människan, förklarar hon, och tillägger i nästa stund att det kanske låter lite högtravande.

— Men om du sitter på Konserthuset och tittar på alla musikerna, och så börjar du fundera på all tid och kunskap som har gått in i att människor kan göra musik. Det är ju en fantastisk sak, och jag vill anstränga mig till mitt absolut yttersta för att göra ett album som är allting som jag har lärt mig under de senaste 47 åren.

Marit Bergman, hemma i trakterna kring Bredäng. "Jag är väldigt, väldigt mycket här. Och jag tycker väldigt, väldigt mycket om att vara här", säger hon.

Mer politiskt aktiv

I april väntar en miniturné med tre datum. Om det blir mer är inte bestämt än. Annars är planen för framtiden att ägna sig mer åt klimataktivism.

— Jag försöker komma på under vilken form jag bäst ska organisera mig tillsammans med andra. Jag försöker kampanja lite för Naturskyddsföreningen och jag ska försöka bli mer aktiv politiskt själv också.

Det hade kanske också varit skönt att inte vänta så länge innan hon släpper nytt nästa gång.

— Man måste ju lära sig branschen igen på något vis varje gång, och det är ju lite segt. Det hade varit skönt om man hade fått lite rull på det nån gång, så att man inte slipper förstå alla sina nya jävla format.

TT: Har du skaffat Tiktok?

— Jag har faktiskt reggat mig där men jag har inte lagt upp något än. Och jag är också lite rädd för att ens öppna appen, det känns som ett gift. Mina barn får inte ha Tiktok så då undrar jag varför jag ska få det.

"Här kommer vargen" släpps den 17 februari.

Marit Bergman, aktuell med ny musik.
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

1 timme sedan
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

1 timme sedan
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

2 timmar sedan
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

2 timmar sedan
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?

Lyxlön för 12-barnsmamman Madeleine Ilmrud

2 timmar sedan
12-barnsmamman Madeleine Ilmrud, känd från TV4-programmet Familjen Annorlunda, försörjer sig idag som influencer. Något som ger henne riktigt bra betalt...