Elecktra debuterar som musikartist. Pressbild.
Elecktra debuterar som musikartist. Pressbild. - Foto: Joyce Rodriguez

Elecktra om virala succén: Helt surrealistiskt

Juveler, solarium, irish coffee. Efter den virala succén släpper Elecktra sin "Unna daj (synd å slänga ju)" från "Drag race Sverige" som singel. Det känns så häftigt, säger Robin Werner/Elecktra.


Fakta: Elecktra/Robin Werner

Ålder: 35

Bor: I ett 120 år gammalt hus utanför Malmö.

Familj: Maken Jonny, tre chihuahuor och två arapapegojor.

Var en av deltagarna i "Drag race Sverige" – den svenska versionen av amerikanska "RuPaul's dragrace" – som sändes av SVT i våras. Elecktra slutade fyra i tävlingen.

Aktuell med nya låten "Unna daj (synd å slänga ju)" och med spelningar på många olika Pride-festivaler och nattklubbar.

Succén var ett faktum redan i våras. Elecktras nummer, där hon uppmanade oss att unna oss allt som är "gött" – och att ta vara på det vi har, spreds långt utanför programmet.

— Jag vet inte om det stämmer, men jag har hört att "Unna daj" har fått mer visningar än själva "Drag race", vilket är helt surrealistiskt. Och alla vet inte att det kommer därifrån eller ens att det är en drag queen. Många har bara hört ljudet och tror väl att det är någon knasig Skåneman som har gjort det. Och det är det ju i och för sig också, säger Robin Werner.

Inspirationen kommer från äldre kvinnliga förebilder i släkten – mamma, mormor och svärmor. Det är nog därför som klippet blev så populärt – eftersom många nog känner igen sig, resonerar han.

Känner igen sig

— Många i min ålder känner nog igen sin egen mamma eller mormor i de här fraserna. Och sedan finns det nog de som känner så här, "ja, det är ju faktiskt så att man ska unna saj", säger han på extra bred skånska.

Numret har han gjort tillsammans med sin make Jonny Werner, även känd som divan Babushka som uppträder tillsammans med Elecktra i drag-gruppen Cabaret Moulin. Låten som släpps nu påminner om hur numret såg ut i tv-programmet, även om den är lite mer upptempo.

— Eftersom jag ska gigga med den och den kanske kommer att spelas lite här och var så valde vi att göra lite mer av en discoversion. Men den har kvar den här 70-talskänslan, som jag gillar väldigt mycket, säger Robin Werner.

"Sean Banan i drag"

Samtidigt handlar det främst om humor. Robin Werner vill gärna slå ett slag för den svenska och folkliga drag-kulturen, likt After Dark och Babsan, som han själv alltid har sett upp till.

— Jag har inget emot att bli jämförd med Markoolio eller Sean Banan, men i drag. Vi har haft ynnesten att alltid ha haft drag som något folkligt i Sverige och det är jättekul att kanske få föra vidare den stafettpinnen, säger han.

Han har hållit på med drag länge nu – Elecktra föddes för snart 20 år sedan. Samtidigt finns ett tydligt före och efter "Drag race Sverige".

— Det har blivit något helt annat. Man blir igenkänd och folk kastar kärleksförklaringar över hela programmet och över oss som både karaktärer och personer. Det är så himla fint.

TT
/
/
SVT
/
/
Senaste nytt

Högt tryck på årets bokmässa

3 timmar sedan

"Parasiten" blir årets svenska deckare

idag 14:46
Sofie Sarenbrants "Parasiten" tilldelas priset som årets svenska deckare av strömningstjänsten Bookbeat, i samarbete med deckarfestivalen Crimetime.

Robin Paulsson om programledarrollen i "Fråga Lund": "Utsätter mig gärna för saker"

idag 14:28
Den svenska komikern Robin Paulsson ska vara programledare för ännu en säsong av SVT:s "Fråga Lund". Nyheter24 har tagit reda på vad som googlats mest om honom – här kommer svaren.

Syriske författaren Khaled Khalifa död

idag 11:58
Den regimkritiska syriska författaren Khaled Khalifa har avlidit till följd av en hjärtattack i sitt hem i Damaskus i lördags. Han blev 59 år, enligt AFP.

Henrik Dorsin efter Solsidan-premiären: "Återseendets glädje"

idag 11:01
Sedan 2010 har TV4:s Solsidan vuxit till att bli en svensk humorklassiker. Förväntningarna inför säsong 8 har varit höga – lever de nya avsnitten upp till publikens krav?

Sveriges första kvinnliga elitsoldat återigen aktuell

idag 08:39
Som instruktör i "Elitstyrkans hemligheter" och programledare i "Robinson" har Petra Malm fått sig en väl förtjänad plats i rampljuset. Nu är hon återigen aktuell.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.