Gustaf Skarsgård spelar huvudrollen i Disney+ första tv-serie på svenska. Arkivbild.
Gustaf Skarsgård spelar huvudrollen i Disney+ första tv-serie på svenska. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Gustaf Skarsgård jagar mördare i ny Disneyserie

Gustaf Skarsgård är klar för en ny 1800-talsroll, huvudrollen i "Koka björn", Disney+ första nordiska tv-serie. Det är mitt nya fack, säger Skarsgård med ett skratt.


Fakta: Gustaf Skarsgård

42 år. Efter flera barn- och ungdomsroller fick han sitt genombrott i filmen "Förortsungar" (2006), för vilken han fick en Guldbagge. Han har filmat på svenska i bland annat "Patrik 1,5" (2008), "Bibliotekstjuven" (2011, tv), "438 dagar" (2019) och "Utvandrarna" (2021).

Internationellt har han synts i tv-serierna "Vikings" (2013-2020) och "Cursed" (2020) samt i filmerna "Kon-Tiki" (2012) och "Air" (2023).

Gustaf Skarsgård har också gjort flera stora teaterroller, som "Den allvarsamma leken" och "Hamlet" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och senast "Tröstrapporter" på Dramaten.

Efter storfilmen "Utvandrarna" återvänder Gustaf Skarsgård till samma tidsepok, 1850-talet. Men Småland och Nordamerika är utbytt mot övre Tornedalen när Disney+ filmatiserar Mikael Niemis roman "Koka björn" som sin första nordiska dramaserie.

Gustaf Skarsgård spelar prosten Lars Levi Læstadius som tillsammans med samepojken Jussi utreder ett mystiskt dödsfall sommaren 1852.

— Sen finns det i det här universumet även det norrländska och religionen samt prosten och hans väckelserörelse. Men det är deckargåtan som driver historien framåt, säger Gustaf Skarsgård.

1850-talet, ja tack!

Norrmannen Trygve Allister Diesen regisserar filmen. Disney har ännu inte gått ut med övriga namn i rollistan.

För Gustaf Skarsgård blir det en tillbakagång till 1850-talet. Han spelade huvudrollen som Karl-Oskar i den nya filmatiseringen av "Utvandrarna" häromåret.

— Ja! 1850-talsfacket. Ring inte mig om det inte utspelas på 1800-talet, säger Gustaf Skarsgård och skrattar.

— Nej, men skämt åsido. Jag tycker mycket om att göra historiska dramer. Merparten av mina roller har ju inte varit i nutid. Och jag skulle kunna doktorera i smutssmink på film.

Lars Levi Læstadius levde mellan 1800 och 1861.

Lars Levi Læstadius grundade väckelserörelsen læstadianismen och var en mycket omstridd person under sin livstid.

— Han skrev väldigt mycket och var en extremt intellektuell teolog.Det är ju ingenting som fördjupas i den här historien. Men det är väldigt kul som skådespelare att ha tillgång till karaktärens egna tankeverk.

"Oppenheimer"

Inspelningen drar i gång i dagarna. I sommar är Gustaf Skarsgård dessutom aktuell i regissören Christopher Nolans storfilm "Oppenheimer", om atombombens fader Robert Oppenheimer. Den filmen har premiär den 21 juli.

— Det var otroligt. Nu är det ju så att man inte ska blinka två gånger, för då kanske man missar just mig... Men det var otroligt spännande bara att få vara med ens på ett hörn. Och se de här mästarna jobba.

Gustaf Skarsgård spelar den tyske vetenskapsmannen Hans Bethe som hjälper amerikanerna att utveckla atombomben. Han blev imponerad av sina arbetskamrater på filminspelningen.

— Alla vet att de är där för att de är bäst i världen på det de gör, vilket skapar en väldigt avspänd stämning. Det skapade någon sorts gemenskap som man annars upplever på en frigruppsteater.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det jobbade Bolaget-killarna med innan succén

Kritikerna om Rushdies bok: Rörande och rolig

"Skrämmande men hjärtevärmande, en historia om hat besegrad av kärlek" skriver The Guardians kritiker om Salman Rushdies bok "Kniv". Rushdie får beröm för att han till och med orkar skämta: Före knivattacken var han ordentligt överviktig; när han blir utsläppt från sjukhus och rehabilitering är han 25 kilo lättare, även om "det inte är en diet att rekommendera".

Därför valde Hanna att snabbt lämna Robinson – egentligen

1 timme sedan
Det var under förra veckan som Hanna Danemyr valde att lämna Robinson 2024. Men det fanns en anledning bakom som tittarna inte fick se.

Gängvåld präglar Sveriges nomineringar

1 timme sedan
Två böcker som båda präglas av gängvåldet representerar Sverige i konkurrensen om Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Därmed skiljer sig Sverige från de andra ländernas nomineringar.

Abba – nu en del av USA:s kulturarv

2 timmar sedan
Svenska Abba har blivit en del av det amerikanska kulturarvet. Albumet "The arrival" från 1976 har valts in i USA:s National Recording Registry.

Teknikstrulet i GVFÖ – trodde hon blivit lämnad vid altaret

2 timmar sedan
Det tittarna inte fick se i "Gift vid första ögonkastet" var att en vigsel blev försenad med en timme, något som skapade hjärnspöken. En deltagare trodde att hon skulle bli lämnad vid altaret och att hennes fästman stuckit.