Gustaf Skarsgård spelar huvudrollen i Disney+ första tv-serie på svenska. Arkivbild.
Gustaf Skarsgård spelar huvudrollen i Disney+ första tv-serie på svenska. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Gustaf Skarsgård jagar mördare i ny Disneyserie

Gustaf Skarsgård är klar för en ny 1800-talsroll, huvudrollen i "Koka björn", Disney+ första nordiska tv-serie. Det är mitt nya fack, säger Skarsgård med ett skratt.


Fakta: Gustaf Skarsgård

42 år. Efter flera barn- och ungdomsroller fick han sitt genombrott i filmen "Förortsungar" (2006), för vilken han fick en Guldbagge. Han har filmat på svenska i bland annat "Patrik 1,5" (2008), "Bibliotekstjuven" (2011, tv), "438 dagar" (2019) och "Utvandrarna" (2021).

Internationellt har han synts i tv-serierna "Vikings" (2013-2020) och "Cursed" (2020) samt i filmerna "Kon-Tiki" (2012) och "Air" (2023).

Gustaf Skarsgård har också gjort flera stora teaterroller, som "Den allvarsamma leken" och "Hamlet" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och senast "Tröstrapporter" på Dramaten.

Efter storfilmen "Utvandrarna" återvänder Gustaf Skarsgård till samma tidsepok, 1850-talet. Men Småland och Nordamerika är utbytt mot övre Tornedalen när Disney+ filmatiserar Mikael Niemis roman "Koka björn" som sin första nordiska dramaserie.

Gustaf Skarsgård spelar prosten Lars Levi Læstadius som tillsammans med samepojken Jussi utreder ett mystiskt dödsfall sommaren 1852.

— Sen finns det i det här universumet även det norrländska och religionen samt prosten och hans väckelserörelse. Men det är deckargåtan som driver historien framåt, säger Gustaf Skarsgård.

1850-talet, ja tack!

Norrmannen Trygve Allister Diesen regisserar filmen. Disney har ännu inte gått ut med övriga namn i rollistan.

För Gustaf Skarsgård blir det en tillbakagång till 1850-talet. Han spelade huvudrollen som Karl-Oskar i den nya filmatiseringen av "Utvandrarna" häromåret.

— Ja! 1850-talsfacket. Ring inte mig om det inte utspelas på 1800-talet, säger Gustaf Skarsgård och skrattar.

— Nej, men skämt åsido. Jag tycker mycket om att göra historiska dramer. Merparten av mina roller har ju inte varit i nutid. Och jag skulle kunna doktorera i smutssmink på film.

Lars Levi Læstadius levde mellan 1800 och 1861.

Lars Levi Læstadius grundade väckelserörelsen læstadianismen och var en mycket omstridd person under sin livstid.

— Han skrev väldigt mycket och var en extremt intellektuell teolog.Det är ju ingenting som fördjupas i den här historien. Men det är väldigt kul som skådespelare att ha tillgång till karaktärens egna tankeverk.

"Oppenheimer"

Inspelningen drar i gång i dagarna. I sommar är Gustaf Skarsgård dessutom aktuell i regissören Christopher Nolans storfilm "Oppenheimer", om atombombens fader Robert Oppenheimer. Den filmen har premiär den 21 juli.

— Det var otroligt. Nu är det ju så att man inte ska blinka två gånger, för då kanske man missar just mig... Men det var otroligt spännande bara att få vara med ens på ett hörn. Och se de här mästarna jobba.

Gustaf Skarsgård spelar den tyske vetenskapsmannen Hans Bethe som hjälper amerikanerna att utveckla atombomben. Han blev imponerad av sina arbetskamrater på filminspelningen.

— Alla vet att de är där för att de är bäst i världen på det de gör, vilket skapar en väldigt avspänd stämning. Det skapade någon sorts gemenskap som man annars upplever på en frigruppsteater.

TT
/
/
Senaste nytt

Kungliga Operan ställer in efter olycka

Rickard Sjöberg svarar på hånet för sin klädsel: "Det var ju..."

Rickard Sjöberg och hustrun Annika Sjöberg hamnade vid "modellbordet" med bland andra Marcus Schenkenberg. En detalj på bilden fick en följare att reagera...

Liljestrand: Ska bli ett läsande land på nytt

Efter otaliga krislarm kom nyligen en rapport som visar att barns läsning ökar. Nu vill kulturminister Parisa Liljestrand (M) se att hela samhället sluter upp för att fortsätta trenden. Att se till att vi blir ett läsande land på nytt är en av regeringens viktigaste uppgifter, säger hon till TT.

Desiré Inglanders kaxiga hån mot Armand Duplantis 

I en video på Tiktok fylld med bilder på Armand Duplantis, passar Desiré Inglander på att håna – och hylla – sin pojkvän.

Nassim Al Fakir talar ut – mamman var med i kända ökända sekten

1 timme sedan
Nassim Al Fakir öppnar upp sig om sin barndom och mamman som blev Jehovas vittne. Det blev starka känslor i programmet Över Atlanten.

Cher anklagas för att ha kidnappat sin son

2 timmar sedan
Cher anklagas av sin son Elijah Allmans fru för att ha anlitat fyra män som ska ha fört bort sonen från ett hotellrum i New York där han och hustrun Marie Angela King vistades.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.