Musikern Sara Parkman. Arkivbild.
Musikern Sara Parkman. Arkivbild. - Foto: Tim Aro/TT

Hon får Ulla Billquist-stipendiet

Sara Parkman får Ulla Billquist-stipendiet för sitt sätt att förnya folkmusiken. Enligt motiveringen har hon skapat ett "eget konstnärligt universum" och kallas "en ovärderlig kraft i vår tid".


Fakta: Ulla Billquist-stipendiet

Stipendiet delas ut av Folkets hus och parker sedan 1984. Några av de senaste pristagarna är:

2022 – Molly Sandén

2021 – Sarah Klang

2020 – Miriam Bryant

2019 – First Aid Kit, Johanna Söderberg och Klara Söderberg

2018 – Seinabo Sey

2017 – Sofia Jannok

2016 – Linnea Henriksson

2015 – Amanda Jenssen

2014 – Edda Magnason

2013 – Nina Ramsby

— Det känns jättefint. Ulla Billquist är en folkparksdrottning och det är något med att få kliva in i en gammelsvensk nöjestradition som är väldigt hedersamt, säger Sara Parkman, som tycker att Billquist dessutom känns högst aktuell.

— Hon var en queer person som mötte motstånd för det och tyvärr är det fortfarande en kontroversiell sak.

Ulla Billquist-stipendiet delas ut varje år av Folkets hus och parker till en kvinnlig artist som berikar den svenska musikscenen. Prissumman är på 30 000 kronor. Sara Parkman tog emot priset efter en turnésommar runt i Sverige.

— Det har varit underbart att spela på allt från lador och små logar till stora festivalscener som Way Out West och Rosendal, säger hon och berättar att hon i höst ska skriva ny musik – och resa till Georgien vars körtradition hon inspireras av.

"Kollektivt arbete"

I motiveringen framhålls det att Sara Parkman "inte bara lyfter värdet av att göra saker tillsammans utan också praktiserar det", både med publik och med andra musiker.

— Det blir jag väldigt glad för. Det är så mycket ett kollektivt arbete, säger hon.

Juryn lyfter fram att Sara Parkman sprider folkmusiken utanför de vanliga kretsarna och det är också vad hon hoppas kunna göra, eftersom folkmusiken är "den vackraste hon vet". Hon är även intresserad av dess historia och tradering.

— Det är musik man måste lära sig av andra människor för att det ska bli bra, det är svårt att sitta hemma på sin kammare, så det är en väldigt social genre.

Motsatsen till nationalism

Sara Parkman talar också om musikens brokiga historia: i visböckerna hittar man skämt, snusk och migrantsånger från när svenskar emigrerade till USA. Den lånar sig inte till nationalistiska syften, enligt Parkman.

— Nationalismen, fascismen eller högern lyckas inte använda den. De försöker men det är nästan inga spelmän och folkmusiker som vill spela med dem, så det blir sällan bra. Om man väl förstår musiken, genren och subkulturen inser man att den är motsatsen till det som framför allt Mattias Karlsson (riksdagsledamot för Sverigedemokraterna) försöker göra med sin förening Gimle.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!