Kulturminister Parisa Liljestrand besökte Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som stänger helt på grund av problem med innertaket.
Kulturminister Parisa Liljestrand besökte Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som stänger helt på grund av problem med innertaket. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Liljestrand: "Inget man vrider om på en natt"

"Ett omfattande arbete" väntar på Naturhistoriska enligt kulturminister Parisa Liljestrand (M), därtill i "ett mycket tufft ekonomiskt läge". Det här är inget man vrider om på en natt eller inte ens på ett år, säger hon.


Under tisdagen besökte kulturministern Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm för att informera sig om läget. Några timmar tidigare hade museets ledning meddelat att man stänger på grund av rasrisk i huvudentrén.

Kulturministern anser att tidigare regeringar låtit flera kulturfastigheter förfalla, men vad har då hon och hennes regering gjort för att komma till rätta med problemen?

— Det här är en sak som jag jobbat med sedan första veckan, säger Parisa Liljestrand och nämner Kungliga Operan i Stockholm som ett exempel.

Där har Statens fastighetsverk fått i uppdrag att ta fram en förstudie för ett nytt renoveringsalternativ utan den utbyggnad som Operan har efterfrågat.

TT: Hur svarar du på kritiken om att regeringens politik utgör ett hot mot landets kulturarv?

— Det får stå för avsändaren, men jag håller inte med. Jag tycker att den här regeringen redan från första början visat handlingskraft när det gäller kulturfrågorna och framför allt när det gäller fastigheterna, Operan är bara ett exempel på det.

Avvaktar budget

Parisa Liljestrand säger sig ha en bra dialog med finansdepartementet men vill inte säga något om de budgetdiskussioner som pågår nu.

Nationalmuseum har ett strukturellt underskott på 40 miljoner kronor, enligt den tidigare överintendenten Susanna Pettersson. Detta bland annat på grund av höjda lokalkostnader efter renoveringen. Naturhistoriska riksmuseet säger sig behöva en höjning av det statliga anslaget med 27 miljoner kronor för att klara både renoveringar och hyreshöjningar.

Överintendenten på Naturhistoriska, Lisa Månsson, väntar spänt på budgetpropositionen.

— Jag har mina förhoppningar på en lösning men det är inget som utlovats, säger hon.

Djupt problematisk

Fler institutioner pekar ut Fastighetsverkets hyresmodell som djupt problematisk.

— Den har utretts flera gånger av tidigare regeringar också. Vår regeringen är väl medveten om vilka bekymmer den för med sig och om att det är svårt att hitta en optimal lösning, säger Parisa Liljestrand.

TT: Finns det planer på att ändra den?

— Jag har som sagt en god dialog med finansdepartementet och då är det generellt kring våra kulturfastigheter, jag avser att få återkomma.

TT
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!