Skådespelaren Gustav Lindh. Arkivbild
Skådespelaren Gustav Lindh. Arkivbild - Foto: Jessica Gow/TT

Gustav Lindh intar Venedig

Galapremiären för ”Bastarden” här i Venedig går utanpå det mesta Gustav Lindh har upplevt tidigare. Efter visningen reste sig publiken och gav det danska dramat en lång stående applåd. Jag har varit på festivaler tidigare, men aldrig med en film i tävlan. Det här var mäktigt, säger skådespelaren.


Fakta: Gustav Lindh

Ålder: 28.

Bor: Stockholm.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare filmer/tv-serier: Cirkeln, Springfloden, Jordskott, Sthlm Rekviem, Älska mig. Björnstad, Rättfärdighetens ryttare, Bränn alla mina brev, Top dog,

Aktuell. "Bastarden".

”Bastarden” har regisserats av Nikolaj Arcel, som tidigare gjort bland annat ”A royal affair”. Där hade Mads Mikkelsen huvudrollen, och nu har de båda samarbetat igen.

Filmen baseras på den sanna storyn om den utfattige före detta kaptenen Ludvig Kahlen, som bestämt sig för att försöka odla upp den hedmark som alla menar är omöjlig att göra någonting av. Hårt arbete börjar ge resultat, men mot sig får han då Frederik de Schinkel, som anser att marken tillhör honom och konflikten ökar mer och mer.

Självklart tacka ja

Gustav Lindh spelar Anton Eklund, en svensk präst som står på Kahlens sida.

— Nikolaj låg bakom idén till filmen ”Rättvisans ryttare”, som jag var med i, och som skrevs och regisserades av Anders Thomas Jensen. Han skrev också ”Bastarden” och när de hörde av sig var det självklart att jag tackade ja, säger Gustav Lindh när TT träffar honom.

Han är inte många dagar i Venedig, han ska dagen efter TT:s intervju åka tillbaka till Sverige för att fortsätta inspelningen av ”Trolösa”. Det är Tomas Alfredsons tolkning av det självbiografiska Ingmar Bergman-drama, som år 2000 regisserades av Liv Ullman.

— Jag gör den roll som Krister Henriksson gjorde i originalet. Men det är svårt för mig att tala om det här projektet nu. Jag är ju mitt uppe i det, och vi kommer att hålla på med inspelningen fram till december.

— Det där gör också att jag just nu inte funderar så mycket över vad jag ska göra sedan. Jag ägnar all tid åt ”Trolösa” nu.

Uppmärksammade roller

Det har definitivt gått för Gustav Lindh att få en karriär. Han gjorde filmdebut i ”Cirkeln” 2015 och har sedan dess gjort alltmer uppmärksammade roller i bland annat ”Bränn aldrig mina brev” och det kontroversiella danska dramat ”Hjärter dam”. Häromåret fick han en stor roll i Robert Eggers våldsamma vikingadrama ”The northman”, detta sedan Bill Skarsgård tvingats tacka nej.

— Det var tur för mig, för det gav mig möjligheten att göra ett stort internationellt projekt.

Tidigare i år spelade Gustav Lindh Raskolnikov i Dramatens uppsättning av ”Brott och straff”, han säger att det var oerhört lärorikt att stå på scen.

— Fokus är att göra film, men jag återvänder gärna till teatern också.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!