Spotify, med grundaren Daniel Ek i förgrunden, utnyttjas av kriminella för pengatvätt, enligt en ny granskning. Arkivbild.
Spotify, med grundaren Daniel Ek i förgrunden, utnyttjas av kriminella för pengatvätt, enligt en ny granskning. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Kriminella avslöjar: Så tvättas pengar på Spotify

Kriminella använder Spotify för att tvätta pengar genom att köpa falska lyssningar, avslöjar Svenska Dagbladet.
– Jag kan säga med 100 procents säkerhet att det sker. Jag har själv varit delaktig, säger en anonym gängkriminell till tidningen.


Det har länge varit känt att artister och skivbolag kan köpa falska lyssningar av ljusskygga personer som erbjuder tekniska lösningar för att manipulera Spotify och andra strömningstjänster. 

Det ger mer intäkter och större uppmärksamhet för artisten. Nu kopplas verksamheten ihop med gängkriminalitet.

"Spotify har blivit en bankomat för gängen"

I en artikel i Svenska Dagbladet berättar en anonym polis vid Noa (polisens nationella operativa avdelning), att han ville varna Spotify för att strömningstjänsten blivit ett verktyg för kriminella, men att ingen från bolaget ringde tillbaka.

— Spotify har blivit en bankomat för dem (gängen). Det finns en direkt koppling till gängen och därför också till det dödliga våldet, säger polisen vid Noa.

Metoden går ut på att kriminella använder brottspengar för att köpa kryptovaluta, som bitcoin. Pengarna går sedan vidare till personer som kan manipulera Spotifys fejkade konton för att få upp lyssnandet för en speciell artist.

— Om det är stora volymer så är det värt det. Du gör inte detta om du vill tvätta hundra lax, för då förlorar du för mycket längs vägen. Men om du vill tvätta några kaniner (miljoner) så är det självklart bra, säger en gängkriminell till SvD.

"Tjockt bra i rekryteringssyfte"

Vinsten blir dubbel: Spotify betalar ut vita pengar som ersättning för lyssningarna och artisten rusar upp på topplistorna och kan därmed slå igenom "på riktigt".

— Jag vill inte sälja ut folk, detta är väldigt känsligt. Det handlar om mer än att köpa streams. Om du är nätverk och vill locka till dig barn och du har en rappare som blir stor, så gör det halva jobbet för dig. Det är tjockt bra i rekryteringssyfte, säger den kriminella personen till SvD.

Spotify säger till SvD att företaget bekämpar fenomenet med fejkade lyssningar och falska konton, men också att de inte har några bevis för att strömningstjänsten används för att tvätta pengar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!