'Om' heter Niklas Strömstedts självbiografi som ges ut i dagarna.
'Om' heter Niklas Strömstedts självbiografi som ges ut i dagarna. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Strömstedt minns utan skvaller: "Ganska snäll"

Niklas Strömstedts självbiografi är ett slags fortsättning på sommarprogrammet för några år sedan då han talade ut om berg-och-dalbanan i karriären och privatlivet. Det startade någonting, säger han.


Fakta: Niklas Strömstedt

65 år. Född i Lund, men uppvuxen i Stockholm som son till Expressens chefredaktör Bo Strömstedt och författaren Margareta Strömstedt.

Började som klubb-dj, kom med i Ulf Lundells kompband 1979. Spelade med Lasse Lindbom Band, The Husbands och Triad.

Genombrott som soloartist med låten "Sista morgonen" (1988). I gruppen Glenmark, Eriksson, Strömstedt med Anders Glenmark och Orup (GES) som gjorde "När vi gräver guld i USA", VM-låten 1994.

Skrev "I morgon är en annan dag", som Christer Björkman vann Melodifestivalen med 1992. Översatte Abba-musikalen "Mamma Mia" till svenska.

Ledde "Tack för musiken" i SVT 2011–2015 och var med i "Så mycket bättre" i TV4 2015.

Gift med Jenny Strömstedt, tre barn.

Det var under den senaste turnén med GES som Niklas Strömstedt kom i gång ordentligt med att sammanfatta sitt liv och sin karriär. Men den förlösande skjutsen in i skrivandet kom tack vare sommarprogrammet 2021.

— Det satte i gång en massa tankar i huvudet, förklarar 65-åringen och tillägger med ett leende:

— Och så är det väl skönt att skriva och komma ihåg saker innan man inte kommer ihåg dem längre.

Det öppenhjärtiga radiopratet, men även tv-programmet i TV4 där han och frun Jenny Strömstedt intervjuat kända par om deras relationer, har gjort Niklas Strömstedt till något slags förebild bland män i hans egen ålder, berättar artisten.

— Det händer ju att jag går på Ica Maxi Haninge och så kommer det fram en gubbe i min egen ålder och säger att han brukar titta på programmet med sin kvinna, vilket har lett till att de börjat prata om känslor.

Öppen om uppbrott

Strömstedt imiterar hur det brukar låta:

— "Alltså vi har ju inte babblat om sån där skit på 30 år, va".

Niklas Strömstedt är öppenhjärtig i sin självbiografi både om sin karriär och sitt privatliv.

I sommarprogrammet tog Niklas Strömstedt bladet från munnen och berättade om uppbrottet från Efva Attling i början på 1990-talet. Attling blev ihop med Eva Dahlgren och Niklas Strömstedt fick gå igenom ett mycket publikt uppbrott. Han tar upp det i boken också.

— Det är så många som har undrat genom åren hur det är att bli lämnad av sin fru för en annan kvinna. Men det hade varit värre om det hade varit en annan kille, säger han och fortsätter:

— För här fanns det på något sätt ingenting att tävla emot. Det fanns ingen annan man som kunde ta min plats för mina barn och bli någon fadersgestalt.

Systerns missbruk

Niklas Strömstedt berättar också om sin syster Lotten och hennes kamp mot missbruk och psykisk ohälsa som pågått sedan tonåren och som påverkat alla i familjen. Lotten har själv skrivit om sina problem och godkänt att Niklas Strömstedt också får skriva om det.

— Hon är helt okej med det. Jag vet ju att många har varit i samma läge, att man känner sig helt maktlös. Men jag vill visa att det faktiskt går att finna lyckade utgångar på den typen av historier.

65-årige Niklas Strömstedt har varit i nöjesvärlden i snart 45 år. Han började som musiker i Ulf Lundells kompband i slutet av 1970-talet, slog igenom som soloartist tio år senare och har var med och skrivit några av vår tids mest folkkära sånger, som "När vi gräver guld i USA" med GES, Triads "Tänd ett ljus" och "Om", hans stora hit som passande nog fått ge namn åt självbiografin.

Men den som slår upp boken och letar efter snaskigt skvaller kan bli besviken. En känd svensk rockstjärna tog kokain i London 1980, det var ingen lek att turnera med Ulf Lundell när han drack och Lena Philipsson envisades lite för mycket på en turné för snart 35 år sedan. Fast Strömstedt skyndar sig att lägga till att deras lilla gräl nog var hans eget fel.

Annars är det ingen som hängs ut.

— Jag har egentligen ingenting att skvallra om på det sättet. Det är väldigt sällan jag har hamnat i konflikter eller bråk. Det var ingen som jag riktigt ville ge på skallen eller hämnas mot. Jag är en ganska snäll person, tror jag.

TT
/
/
/
/
SVT
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Influencern Melina Criborn köper fastigheten för 11,8 miljoner i Sticklinge udde, Lidingö

Nya anklagelser mot Harvey Weinstein

igår 23:02
Harvey Weinstein anklagas på nytt för sexuella övergrepp. Den brittiska skådespelaren Julia Ormond har lämnat in en stämningsansökan mot den numera fängslade filmmogulen.

Ursäkta men, vad hände precis i Bonde söker fru 2023?

igår 20:29
Bonde söker fru 2023 är i full gång och i första avsnittet hände både det ena och det andra. En händelse fick oss sannerligen att hoppa till lite extra...

Lisa Ohlin regisserar militärthriller

igår 20:16
Regissören Lisa Ohlins nya projekt blir en spionthriller som utspelar sig i Karlskronas skärgård och på Gotland.

Följarna rasar efter Youtube-trion JLC:s prank: "Riktigt taskigt"

igår 16:13
Youtubegruppen JLC:s grova prank på närmaste kollegan. Nu rasar följarna i kommentarsfältet: "Osmakligt!"

Ernst Kirchsteiger ger svar på tal till TV4-tittarna: ”Lägg ner”

igår 14:00
TV4-tittarna reagerar på Ernst Kirchsteigers nya lampskärm i programmet "Hemma med Ernst". Han svarar nu på kritiken.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.