Sveriges museer hade fler besökare sommaren 2023 än sommaren 2022. Skansen i Stockholm är fortfarande det museum som lockar flest besökare. Arkivbild.
Sveriges museer hade fler besökare sommaren 2023 än sommaren 2022. Skansen i Stockholm är fortfarande det museum som lockar flest besökare. Arkivbild. - Foto: Ali Lorestani/ TT

Regn och rusk gav många besök på museer

Besökte du ett museum i somras? I sådana fall är du långt ifrån ensam. En ny rapport från Sveriges museer visar att antalet besökare återigen ökade.


Riksförbundet Sveriges Museer presenterar i en färsk rapport museernas besökssiffror för juni, juli och augusti. Rapporten bygger på svar från 163 museer, som tillsammans hade sju miljoner besök under sommarperioden.

En torr och varm juni gav en trög start, rapporterar flera museer. Men tillströmningen ökade markant när juli och augusti kom med regn och rusk.

Sammantaget ökade antalet museibesök med 8 procent jämfört med i fjol. Det betyder att siffrorna är tillbaka på samma höga nivå som rekordsommaren 2019.

"Det här är verkligen ett styrkebesked", säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer, i ett pressmeddelande.

Ökningen är jämt fördelad över storstadsregionerna och övriga landet. I Stockholm, Göteborg och Malmö ökade antalet museibesök med 9 procent, medan antalet besökare utanför storstäderna ökade med 8 procent.

Tapp för statliga museer

De statliga museerna, som sedan årsskiftet inte längre har fri entré, minskade sammanräknat sina besökssiffror. Andra museer med entréavgift ökade siffrorna med i snitt 6 procent, medan museer med fri entré ökade med 14 procent.

"Det är högsäsong i museivärlden, men lågsäsong i kulturpolitiken", säger Gunnar Ardelius.

Ett statligt museum som sticker ut är dock Vasamuseet, som i somras noterade 566 397 besökare och kan stoltsera med en ökning på hela 27 procent jämfört med i fjol.

I topp är liksom i fjol Skansen, Vasamuseet och Gotlands museum. Värt att notera är dock att fjärde plats nu innehas av friluftsmuseet Gamla Linköping som klättrade från sjätte, och att man på femte hittar Malmö museum som klättrade från elfte plats.

TT
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Nya anklagelser mot Harvey Weinstein

igår 23:02

Ursäkta men, vad hände precis i Bonde söker fru 2023?

igår 20:29
Bonde söker fru 2023 är i full gång och i första avsnittet hände både det ena och det andra. En händelse fick oss sannerligen att hoppa till lite extra...

Lisa Ohlin regisserar militärthriller

igår 20:16
Regissören Lisa Ohlins nya projekt blir en spionthriller som utspelar sig i Karlskronas skärgård och på Gotland.

Följarna rasar efter Youtube-trion JLC:s prank: "Riktigt taskigt"

igår 16:13
Youtubegruppen JLC:s grova prank på närmaste kollegan. Nu rasar följarna i kommentarsfältet: "Osmakligt!"

Ernst Kirchsteiger ger svar på tal till TV4-tittarna: ”Lägg ner”

igår 14:00
TV4-tittarna reagerar på Ernst Kirchsteigers nya lampskärm i programmet "Hemma med Ernst". Han svarar nu på kritiken.

Camilla Läckberg på Times bästa-lista

igår 13:58
Time Magazine har utsett tidernas bästa deckare, och med på listan finns Camilla Läckbergs "Isprinsessan". "Tårarna rinner", kommenterar författaren utnämningen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.