Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, Seth Meyers och Stephen Colbert. Arkivbild.
Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, Seth Meyers och Stephen Colbert. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Pratshowerna återvänder efter strejken

De var de första att lämna i solidaritet – och är nu de första att börja sändas igen. Pratshow-giganterna återvänder till rutan efter den stora manusstrejken i Hollywood.


Fakta: Strejken i Hollywood

Fackförbundet Sag-Aftra representerar 160 000 skådespelare, etermediajournalister, programledare, dansare, dj:s och stuntartister, och har inte utlyst strejk sedan 1980. Bland de 65 000 skådespelarmedlemmarna märks namn som Meryl Streep, Ben Stiller och Glenn Close.

Facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royaltyer baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats eller går i repris.

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som Sag-Aftra vill se genomlysas av en tredje part för att sedan återspeglas i lönenivåer. Dessutom vill facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

De 11 500 manusförfattarna i Writers Guild of America (WGA) strejkade för liknande krav från de stora Hollywoodjättarna.

Senast både manusförfattare och skådespelare i Hollywood strejkade tillsammans var 1960 då skådespelarfacket leddes av blivande presidenten Ronald Reagan.

De amerikanska pratshow-jättarna "The late show with Stephen Colbert", "Jimmy Kimmel live" och "The tonight show starring Jimmy Fallon" var tillbaka i rutan igen på måndagskvällen efter ett fem månader långt uppehåll till följd av manusstrejken i Hollywood.

Skämtgrottor

Stephen Colberts publik skanderade hans namn innan han skämtade om att manusförfattarna har fått alldeles för mycket sol och frisk luft under strejken och att det är skönt att de nu är tillbaka i sina "skämtgrottor".

Jimmy Kimmel markerade sin återkomst genom att lägga sig på en fiktiv terapisoffa för att prata om vilken kris strejken har inneburit för honom. Terapeuten visade sig senare vara hans första gäst, Arnold Schwarzenegger.

Även Jimmy Fallon skämtade om manusstrejken. Hans kollega Seth Meyers, vars program sänds direkt efter Fallons, hyllade fackets förhandlingsförmåga.

Manusstrejken i Hollywood tog sin början i våras då manusförfattarna gick ut i strejk för bättre villkor, och i mitten av sommaren följde skådespelarna efter. Manuskonflikten löstes den 27 september, men skådespelarstrejken pågår fortfarande. Natten till tisdag hölls dock för första gången samtal mellan skådespelarfacket och motparten, branschorganisationen AMPTP.

Begränsade gästlistor

Att skådespelarkonflikten fortfarande pågår påverkar dock prathowerna, vars gästlistor är kraftigt begränsade eftersom stjärnorna generellt inte får marknadsföra sina filmer under strejken.

Under den tid strejken har pågått har Stephen Colbert, Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, Seth Meyers och John Oliver gjort en gemensam podcast. Alla intäkter från podden "Strike force five" gick till att stödja de drabbade manusförfattarna och skådespelarna.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Hotellnatten i Bonde söker fru gav mig fullskalig panik

igår 21:06

Tårar och kaos i Bonde söker fru 2023 – två tjejer lämnar Jens gård

igår 21:04
Det var under veckans Bonde söker fru som två tjejer valde att lämna Jens Lundins gård. Den ena drar för gott och den andra ville ta in på hotell.

Pernilla Wahlgren och Christian Bauer har gift sig: "Top notch"

igår 19:34
Pernilla Wahlgren och Christian Bauer har gift sig i Lidingö kyrka.

Mare Kandres pris till Judith Kiros

igår 19:08
Årets Mare Kandrepris tilldelas en poet som utforskar "det banala lidandes eventuella möjligheter". Judith Kiros sällar sig till en skara pristagare där bland andra Anne Swärd och Linda Boström Knausgård befinner sig.

Italiensk opera på Unescos kulturarvslista

igår 17:58
Italien är operans hemland, världsberömt för tonsättare som Giuseppe Verdi och Giacomo Puccini. Nu tas italiensk opera upp på FN-organet Unescos kulturarvslista.

Det Fredrik Lindström sa i Nyhetsmorgon förbryllar tittarna: "Känns fel"

igår 15:28
Helt självklart för många, rena grekiskan för andra. När Fredrik Lindström gästade Nyhetsmorgon var det en sak han sa som kom att väcka reaktioner...