28 procent av bibliotekarierna svarar att de blivit utsatta för påtryckningar, enligt en enkät från fackförbundet DIK. Arkivbild.
28 procent av bibliotekarierna svarar att de blivit utsatta för påtryckningar, enligt en enkät från fackförbundet DIK. Arkivbild. - Foto: Ali Lorestani/TT

Svenska bibliotekarier utsätts för påtryckningar

Även svenska bibliotekarier utsätts för påtryckningar från politiker om vilka böcker som ska finnas i bokhyllorna, uppger "Kulturnytt" i Sveriges Radio.


I en undersökning från fackförbundet DIK svarar 28 procent att allmänhet eller politiker haft synpunkter och försökt påverka bibliotekens utbud eller program.

Enligt Silvia Ernhagen, generalsekreterare på Svensk biblioteksförening, är det samma typ av inskränkningar som efterfrågas i USA som förs fram även i Sverige.

— Det man kan se är att det framför allt handlar om böcker som rör hbtqi-frågor, men också böcker om religion och rasism, det är samma tendenser som man kan se i USA, säger hon till "Kulturnytt".

Silvia Ernhagen ser "allvarligt" på enkätens resultat. Bibliotekens uppgifter är att värna yttrandefrihet och rätten till litteratur framhåller hon.

DIK:s enkät gick ut till de medlemmar som jobbar på bibliotek och gällde arbetsmiljön de två senaste åren. Förbundet fick in 1 891 svar vilket ger en svarsfrekvens på 42 procent.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!