Amanda Lindh, Omar Rudberg och Wilma Lidén är alla med i skräckfilmen 'Karusell'.
Amanda Lindh, Omar Rudberg och Wilma Lidén är alla med i skräckfilmen 'Karusell'. - Foto: Claudio Bresciani/TT

"Karusell" blir en mardröm för Omar Rudberg

När Omar Rudberg gör långfilmsdebut står blod, skräck och död på schemat. I "Karusell" slaktas ungdomar på löpande band i en nedstängd nöjespark. Den är inte som andra svenska skräckfilmer, säger Rudberg.


"Karusell" utspelas på Liseberg efter stängning. Efter mörkrets inbrott får ett kompisgäng möjlighet att uppleva parken utan alla andra besökare. Men ganska snart inser de att de inte alls är ensamma på nöjesfältet, och kvällen som skulle ha präglats av åkattraktioner och vip-behandling utvecklas i stället till en komplett mardröm.

En av huvudrollerna spelas av Omar Rudberg, som slog igenom både i Sverige och utomlands med sin roll i Netflix-succén "Young royals". Han beskriver "Karusell" som en "modern ungdomsskräckis":

— Den är inte som andra svenska skräckfilmer, hela "viben" är väldigt modern. Den är något nytt, riktar sig till och handlar om ungdomar och fångar verkligen ungdomars sätt att prata till exempel. Den har en väldig nutidskänsla, säger han.

"Något nytt"

Ludvig Deltin, som även han långfilmsdebuterar i filmen, drar paralleller till amerikanska 70- och 80-talsskräckisar.

— Där finns det ju en rad filmer som är klassiker för den äldre generationen, men vi som är lite yngre kanske inte har sett så många av dem. Där blir ju "Karusell" något nytt, säger han och fortsätter:

— Sedan är ju hela filmens premiss, att den utspelar sig på en nöjespark, tilltalande i sig. Det var en väldigt spännande plats att spela in på, dels för oss skådespelare men också för övriga teamet.

Embla Ingelman-Sundberg, Amanda Lindh, Omar Rudberg, Wilma Lidén, Ludvig Deltin och Emil Algpeus spelar i "Karusell".

Nattliga inspelningar

Inspelningarna blev ett äventyr i sig, eftersom filmen nästan uteslutande har spelats in nattetid. Skådespelarna fick vända på dygnet, börja spela in vid midnatt och gå och lägga sig igen lagom till att hotellfrukosten serverades.

— Det kändes som att vi stod utanför samhället när vi filmade, men samtidigt gjorde det att allting blev mycket mera filterlöst. Det gynnar verkligen filmen att vi enbart spelade in på natten, säger Wilma Lidén, som spelar nöjesparksvärden Fiona.

"Karusell" går upp på svenska biografer den 20 oktober och är redan såld till en lång rad andra länder. Skådespelarna hoppas förstås att den ska tas emot väl av publiken.

— Målet är att de ska få en riktig adrenalinkick. Och förstås att de ska bli rädda. Det händer så mycket i filmen att man knappt hinner andas, och jag hoppas verkligen att det är mycket popcorn kvar i kartongerna när filmen är slut, säger Wilma Lidén.

Wilma Lidén, Omar Rudberg och Amanda Lindh i "Karusell". Pressbild.
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!