Gustaf Skarsgård spelar den brottslösande prosten Lars Levi Laestadius i 'Koka björn'. Pressbild.
Gustaf Skarsgård spelar den brottslösande prosten Lars Levi Laestadius i 'Koka björn'. Pressbild. - Foto: Marcel Koppe

Skarsgård: Skulle kunna doktorera i smuts

När Mikael Niemis kritikerrosade roman "Koka björn" blir tv-serie för Disney+ tar man i från tårna. Det är mustigt – och inte minst smutsigt. Jag skulle kunna doktorera i smuts, säger Gustaf Skarsgård som spelar prosten Lars Levi Laestadius.


Ett par timmars bilfärd utanför Helsingfors filmar man just nu serien där den verklige historiske figuren Lars Levi Laestadius har en oväntad roll som brottslösare.

— Alla här har tagit i från tårna. Allt är förhöjt, från våra masker till tydliga karaktärer. Det är kul att vi vågar göra det i Sverige, säger Gustaf Skarsgård.

I ”Koka björn” hittas en ung flicka 1852 mördad med svåra rivsår på kroppen. Det antas omedelbart att det är en björn som dödat henne. Men prästen och botanikern Laestadius tror att det är en människa som ligger bakom och börjar undersöka fallet, under stort motstånd inte minst från ortens länsman, spelad av Magnus Krepper.

"En rädd människa"

— Han är en rädd människa, han tycker illa om nya krafter och om förändringar. Han använder all sin makt för att slå ner det nya okända, som till exempel prosten, säger Magnus Krepper.

Stora delar av ”Koka björn” har redan spelats in i Norrland. Nu tillbringar teamet de sista veckorna på olika ställen i närheten av Helsingfors. Den dag TT är på besök håller man till på en gård ett par timmar från den finska huvudstaden. Man har haft turen att hitta ett hus där det ser ut som om tiden stått stilla, det skulle kunna vara mitten av 1800-talet.

— Att vara i miljöerna, det gör oerhört mycket. Det ger äkthet, säger Gustaf Skarsgård och fortsätter:

— Jag får åter vara skitig och smutsig. Jag skulle kunna doktorera i smuts, jag är nog den skådespelare i världen som gjort mest sådana roller. Samtidigt är det väl nåt i mig som gör att jag tackar ja till det. Jag tycker om det råa, det extrema, det högoktaniga, det lockar mig, sådant som utspelas i miljöer som inte är kontorslandskap.

Goda och onda

Serien regisseras av norrmannen Trygve Allister Diesen (som också har gjort två avsnitt av den nu Britbox-aktuella tv-serien ”Crime 2”. Liksom de andra betonar han att man har förhöjt allt, att man leker med genrekonventioner.

— På sitt sätt ser jag det här som en västern, med tydliga markeringar kring det goda och det onda. Det är en balansgång.

Det förhöjda märks inte minst i klädsel och smink. Magnus Kreppers länsman har en så kallad "fatsuit", stor peruk, yvig mustasch, han ser rent ut sagt skrämmande ut och är näst intill oigenkännlig.

— Allt detta påverkar kroppsspråket, tyngden, rörelsemönstret, säger han. Sminkningen tar närmare två timmar varje morgon.

— Det är tidiga morgnar. I dag satt jag faktiskt och nickade till medan jag sminkades.

Hur resultatet blivit får tittarna se på Disney+ under andra halvåret 2024.

— High stakes, high rewards. Men det kan också bli high falls, säger Gustaf Skarsgård.

Gustaf Skarsgård som Lars Levi Laestadius på inspelningsplatsen i Finland. Pressbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!