Jessie Buckley och Riz Ahmed i 'Fingernails'. Pressbild.
Jessie Buckley och Riz Ahmed i 'Fingernails'. Pressbild. - Foto: Apple TV+

Plågsamt experiment ger svar om kärleken

Är du säker på att den du tror att du älskar verkligen är den rätta för dig? Om inte, kan du göra ett test på ett institut där man genom intervjuer och ett plågsamt experiment påstår sig kunna svara på frågan. Det är premissen för Christos Nikous nya film "Fingernails".


— Den är en kommentar till dagens samhälle, där inte minst de unga upplever kärlek genom olika appar, säger Christos Nikou till TT och tillägger:

— Man kan inte låta en algoritm avgöra sådant. Man måste känna med hjärtat.

Nikou, som tidigare har arbetat som regiassistent till Yorgos Lanthimos när denne gjorde "Dogtooth", långfilmsregidebuterade för tre år sedan med den hyllade och mångfaldigt prisbelönade "Apples". Det var en grekisk produktion, medan "Fingernails" är gjord för Apple TV+ med stjärnor som Jessie Buckley och Riz Ahmed i huvudrollerna.

— Det är oerhört svårt att göra film i Grekland nu, säger Christos Nikou.

— Det går inte att få finansiering, allt har blivit så oerhört dyrt. "Apples" kostade 250 000 dollar, i dag skulle den ha kostat 40 gånger mer. Jag skulle gärna göra film i Grekland igen, om storyn kräver det och om det går att få finansiering.

Cate Blanchett trädde in

När "Apples" visades i Venedig 2020, träffade Christos Nikou Cate Blanchett, som uttryckte en önskan om att samarbeta med honom. Hon blev exekutiv producent till "Fingernails", och man kan ana att hennes namn var en hjälp för finansieringen.

"Fingernails" är en mix av science fiction och komedi (med ett inslag av body horror). Buckley spelar Anna, som inte är riktigt säker på att hennes sambo är den rätte. I smyg tar hon jobb på ett institut, där man säger sig kunna testa om kärlek är sann. Hon möter en läkare som spelas av Riz Ahmed och dras till honom. Det finns detaljer i filmen som både pekar på att den utspelas flera år tillbaka i tiden – men också sådant som pekar på framtiden.

— För mig är det mer tillbaka i tiden, men det är också tidlöst. Den här frågan har alltid funnits i världen, nu gör teknologin att vi kan kommunicera på ett nytt sätt. Hur närmar vi oss kärleken, när man söker den genom att svajpa på sin smartphone?

"Kärlek är någonting flyktigt"

Christos Nikou tänker alltid på det som har varit, säger han.

— Det är våra val i livet som gjort oss till personerna vi är. Kärlek är någonting flyktigt, när det händer så händer det. Och när vi hittat den måste vi jobba och jobba och jobba med den.

Han älskar Sverige och svensk film (speciellt Roy Andersson) och han önskar att "Fingernails" skulle ha fått en senare strömningspremiär, vilket kunde ha gjort att den fått biovisning på Stockholms filmfestival. I några länder har filmen fått biorelease, medan det i de flesta länder blir premiär på Apple TV+ nu i veckan.

— Nästa projekt? Jag har precis börjat skriva en engelskspråkig melankolisk komedi om en grupp statister. Och nej, jag har inte sett Ricky Gervais tv-serie "Extras". Jag tänker undvika den, säger han.

Christos Nikou följde upp kritikerhyllade "Apples" med "Fingernails". Pressbild.
TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Jessica Almenäs om festerna i Superstars: “Skötte det snyggt”

Tung metall – Horndal tonsätter arbetarrätt

I hembygden runt Horndal i södra Dalarna är järnbruksarbetaren Alrik Andersson bortglömd. Nu ändrar metalbandet Horndal på det. Han var en hjälte som offrade sig för arbetarnas rätt, säger Henrik Levahn.

Här är nya maskerna i Masked Singer Sverige 2024

Den 22 mars har Masked Singer Sveriges fjärde säsong premiär. I dagarna gick TV4 ut med några av de nya maskerna som kommer tävla i årets säsong.

"Avgrunden" mest strömmad på Netflix

Den svenska katastroffilmen "Avgrunden", som gick upp på biograferna i höstas, gör nu succé på Netflix.

Medinas pik till Marcus & Martinus: “Smågrabbar…”

1 timme sedan
I den femte deltävlingen av Melodifestivalen 2024 är det två duos som tävlar, Marcus & Martinus samt Medina. Och den sistnämnda duon har tidigare pikat sina konkurrenter, med glimten i ögat.

Har Edvin Ryding flickvän eller pojkvän? Orden om partnern

2 timmar sedan
Intresset för Edvin Rydings kärleksliv tycks aldrig svalna. Har skådespelaren flickvän eller pojkvän? Nyheter24 reder ut det vi vet om stjärnskottets relationsstatus.