Oliver Norqvist, Gustav Jörgensen, Adam Bergestål och William Ahlborg utgör gruppen Bolaget. Pressbild.
Oliver Norqvist, Gustav Jörgensen, Adam Bergestål och William Ahlborg utgör gruppen Bolaget. Pressbild. - Foto: Bolaget Records

Bolaget toppar Spotifys årslistor – gånger två

För andra året i rad toppar en låt av Bolaget Spotifys topplista. Deras fjolårshit "Kan inte gå" hamnar tvåa på listan – medan Loreens "Tattoo" är trea. De hälsade och bad skämtsamt om ursäkt till henne, säger Johan Seidefors, nordisk musikchef på Spotify.


Svenska Spotify-lyssnarna gillar svensk musik – framför allt lyssnar många just nu på genren epadunk, men även hiphop och popdrottningarna Veronica Maggio och Taylor Swift går hem.

— Rap och hiphop är fortfarande den dominerande genren bland unga, men globalt är det första gången vi har två kvinnliga artister i topp. Miley Cyrus "Flowers" är den mest spelade låten och Taylor Swift den mest spelade artisten, säger Johan Seidefors.

"Jättetydlig påverkan"

Bolaget, bandet från Falun som fick sitt stora genombrott 2022, lyckas som första artister någonsin knipa både andra och förstaplatsen över mest spelade låtar. Framgångsreceptet stavas låtar som man vill sjunga med i, säger Johan Seidefors.

— Det är lätt att bagatellisera musik som låter enkel, men någonstans träffar de rätt i den här generationen.

Mest spelade artist är Hov1, som dock inte får med någon av sina låtar på listan över de tio mest spelade. Därefter följer hiphopartisten Einár – som två år efter sin död fortfarande har en stor fanskara.

— Han har haft en jättetydlig påverkan på en generation som till störst del lyssnar på svensk rap. Det kommer nog inte att gå över på ett tag, säger Johan Seidefors.

Lyssnandet ökar

Poddlyssnandet ökar stadigt, men i den absoluta toppen syns inga nyheter för i år. Där dominerar "P3 Dokumentär", "Sommar"-programmen och Spotifys egna dokumentärer precis som förra året.

— Vi är ganska unika i Sverige, globalt är det konversationspoddar som dominerar. Samtidigt ser vi att poddlyssnandet är väldigt lokalt, det är bara tre engelskspråkiga poddar som tar sig in bland de 100 mest lyssnade poddarna i Sverige, säger Karin Bäckmark, nordisk poddchef på Spotify.

Av samtalspoddarna tar sig nykomlingen "Vad fan hände?" med Alice Stenlöf och Klara Elfvgren in på åttondeplats på listan – förbi Edvin Törnbloms och Johanna Nordströms "Ursäkta", som gått från sjätte till nionde plats.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Ilskan efter kvalfinalen: "Uppenbart korrupt"

1 timme sedan

Fröken Snusk: Jag är besviken

3 timmar sedan
Fröken Snusk var en hårsmån från att gå till final i Melodifestivalen. Men Jay Smith knep platsen trots samma poäng och nu kritiseras SVT för upplägget i kvalfinalen. Kanske ska de kika över det en vända och se om det behöver ändras till nästa år, säger hårdrocksduon Scarlet, som hamnade fyra.

Raye slår rekord på Brit Awards

idag 01:44
Brittiska stjärnskottet Raye slår nytt rekord i att vinna flest priser på Brit Awards på en och samma kväll.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 23:32
Annika Wickihalder och Jay Smith knep de två sista finalplatserna genom att kvala in. Något som nu väcker kritik, eftersom de tävlade i deltävlingen sekunderna innan.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 21:54
Det blir de två tidigare "Idol"-deltagarna Annika Wickihalder och Jay Smith som tar de två sista finalplatserna efter finalkvalet. De möter bland andra Danny Saucedo och Smash Into Pieces i Friends Arena nästa helg.

Marcus & Martinus höll för favorittrycket

igår 20:08
Marcus & Martinus och Medina går direkt till final i Melodifestivalen. Trots att den norska tvillingduon var favorittippade tog de inte segern för given. Man vet aldrig med tv, vem som går vidare. Vi är bara tacksamma för alla som har röstat på oss, säger de.