Jelassi leder galan 'Together for a better day' på Avicii Arena i Stockholm den 6 december. Arkivbild.
Jelassi leder galan 'Together for a better day' på Avicii Arena i Stockholm den 6 december. Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Jelassi om Avicii-galan: Brinner för syftet

Jättekonserten "Together for a better day" återvänder till Avicii Arena i Stockholm nästa vecka. Galan leds av skådespelaren Ayan Ahmed och rapparen Jelassi. Det känns både bra, viktigt och typ lite självklart. Jag brinner ju för de här frågorna, säger Jelassi till TT.


Första gången galan, som arrangeras av Tim Bergling Foundation, ägde rum var i fjol. Dess syfte är att vara ett slags musikalisk manifestation för ungas psykiska hälsa samtidigt som man vill hylla Tim "Avicii" Berglings musikaliska arv.

Bland artisterna som uppträder i år finns Yung Lean, Cherrie, Adaam, Daniela Rathana, Thomas Stenström, Cleo, Hurula och brittiska Griff.

Brinner

För Jelassi var det självklart att tacka ja till att leda galan. På sitt debutalbum "De har bara gett dig ett namn", som kom tidigare i år, kretsar den 25-åriga rapparens texter ofta kring just hennes egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

— Jag brinner ju för de här frågorna och för syftet med galan. Det är något som min musik kretsar jättemycket kring och jag känner mig så hemma i vad allt handlar om och vad hela grejen står för, säger hon.

Jelassi hoppas att galan ska leda till att fler unga som mår dåligt ska känna att det faktiskt finns hjälp att få.

— Många känner inte så. När man är ung och känner sig ensam så känns det som att hela världen rasar. Men det finns verkligen hjälp, och en sådan här kväll kan leda till att fler vågar prata om de här frågorna, att det är normalt att göra det, säger hon.

Lyssnar

Det är inte ovanligt att unga människor vänder sig direkt till Jelassi för att få stöd när de mår dåligt. Många känner igen sig i hennes musik, och medan en del ber om konkreta råd för hur man kan må bättre så behöver andra bara någon som lyssnar:

— Då försöker jag att se längre än ögat når, vara tillräcklig och hjälpa till med det jag kan. I vissa fall kan jag ju inte ens hjälpa mig själv, men jag ger de råd jag kan ge. Men ibland räcker det att det bara finns någon där som lyssnar, så har det i alla fall varit för mig, säger hon.

TT
/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!