Nobelpristagaren i litteratur, Jon Fosse, gör det traditionsenliga besöket på Rinkeby bibliotek för att träffa skolelever. Arkivbild.
Nobelpristagaren i litteratur, Jon Fosse, gör det traditionsenliga besöket på Rinkeby bibliotek för att träffa skolelever. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

"Rörd och glad" Fosse i Rinkeby

Stämningsfull sång, personliga tal och en avspänd Nobelpristagare. Under fredagen besökte Jon Fosse Rinkeby bibliotek i Stockholm.


Det är fullsatt när årets Nobelpristagare i litteratur, Jon Fosse, möter elever från Enbacksskolan i Tensta, Askebyskolan i Rinkeby och Bästa biblioteksklubben på Rinkeby bibliotek. Nobelpristagaren får lyssna på dikter och reflektioner från arbetet med hans texter.

Många av eleverna poängterar vikten av språk och modersmål. Jon Fosse hälsas välkommen på nynorsk och ytterligare elva språk. Ett varmt skratt böljade genom lokalen när en av eleverna säger att han är glad över att årets Nobelpristagare är norsk, eftersom Norge är Sveriges grannland och att det därför känns lite extra viktigt och nära.

Under Askebyskolans körs framträdande håller Jon Fosse försiktigt takten med huvudet och när scenprogrammet lider mot sitt slut ombes han att komma upp på scen, där han får ta emot ett porträtt signerat Miral Khalife, som går i årskurs nio på Enbacksskolan i Tensta.

— Det var starkt att höra er berätta om nynorsk och alla olika språk här, säger en märkbart tagen Nobelpristagare.

— Det var väldigt fint och jag är rörd och glad, utbrister Jon Fosse sedan.

Fika och skam

Efter scenprogrammet är det dags för sedvanlig fika. Fosse smuttar avslappnat på sitt te, lyssnar uppmärksamt på elevernas frågor och talar engagerat och innerligt med dem. Vad de säger? Det vet bara eleverna och Jon Fosse. Samlad media och andra besökare får hålla sig på behörigt avstånd.

Miral Khalife var alltså den elev som målat Jon Fosse-porträttet som överlämnas till författaren. För TT berättar hon att hon ritar mer än läser, men att det varit roligt att djupdyka i en text av Jon Fosse inför dagens besök.

Eleven Miral Khalife från Enbacksskolan i Tensta överlämnade ett porträtt av Nobelpristagaren i litteratur, Jon Fosse, traditionsenligt besökte Rinkeby bibliotek för att träffa skolelever. Arkivbild.

— Vi läste "Vattenpistol" och den påminde mig om Stig Dagermans "Att döda ett barn" eftersom det finns en liknande tematik i texten. En mamma säger åt sitt barn att hämta något och så sker en olycka, säger Miral Khalife.

TT: Lärde du dig något av att läsa Fosse?

— Att alla skäms, det är ingen fara.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förslaget: Kungliga Operan stängs i fem år

1 timme sedan

Ozzy och Cher till rockens finrum

2 timmar sedan
Ozzy Osbourne, Cher, Mary J Blige, A Tribe Called Quest, Kool & The Gang och Foreigner får samtliga ta plats i rockens finrum efter att ha valts in i Rock & Roll Hall of Fame av en jury som består av omkring 1 000 olika personer inom musikindustrin.

Zendaya fick börja från noll – "kunde inte"

3 timmar sedan
Jodå, Zendaya har hört talas om Björn Borg. Inför huvudrollen i ”Challengers” tillbringade megastjärnan dagar med att titta på berömda tennismatcher på Youtube för att se och lära.

Miljontals visningar för falsk Bond-trailer

idag 04:20
Trots tydlig information om att det handlar om en koncepttrailer skapad "för konstnärligt och underhållningsändamål" har ett klipp med Henry Cavill som James Bond fått över 2,3 miljoner visningar på Youtube.

Patti Smith tackar Taylor Swift för omnämnande

igår 22:08
Artisten och poeten Patti Smith och poeten Dylan Thomas nämns i titelspåret på Taylor Swifts nya album "Tortured poets department" som släpptes i fredags.

Efter 50 år kommer boken Kubrick stoppade

igår 18:26
25 år efter hans död och mer än ett halvt sekel försenad publiceras nu boken som Stanley Kubrick inte ville att någon skulle läsa.