David Batra var årets julvärd i SVT. Arkivbild.
David Batra var årets julvärd i SVT. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Pirrig Batra tände ljuset: "Ville inkludera alla"

Årets julvärd David Batra tog sig an det ärofyllda uppdraget i SVT med viss nerv. Men ljuset brann traditionsenligt – och magen fylldes med köttbullar i pauserna. Jag ville göra ett program som inkluderar alla, jag hoppas att jag lyckades, säger han.


Komikern intog tv-ikonen Arne Weises gamla studio för att som julvärd i rutan – ett uppdrag som går tillbaka till 1959 – lotsa unga, gamla, stora familjer och mer eller mindre ensamma människor genom kvällen.

— Lite pirrigt att sitta i direktsändning inför så otroligt mycket människor, men också väldigt lustfyllt. Jag tycker själv att jag hade kul, säger David Batra strax efter att han rundat av den sista direktsändningen vid klockan 21 på julafton.

Nervös ljuständning

Han har förberett sig sedan i somras, för att under några skälvande timmar fira jul i tv-huset och presentera program som "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" och "Karl-Bertil Jonssons julafton".

Och tända ljuset förstås – vilket han fullföljde med viss lättnad i blicken.

— Det är sant. Jag hade prövat att tända, men då ett ljus med sotad veke som varit tänt förut. Men plötsligt när jag sitter där i direktsändning kommer jag på, "det är ju ett splitternytt ljus", som är svårare att tända. Då var jag lite nervös.

First Aid Kit spelade jullåtar i studion och bland övriga gäster fanns David Batras pappa, Satish Chandra Batra.

Hur var det att intervjua honom?

— Det var också ett nervositetsmoment, han är 87 år, med åldrade föräldrar är det så, men när vi väl var i gång kändes det bara kul.

Klämde köttbullar

Kan du säga något om vad som hände bakom kulisserna?

— Vi hade dukat upp med julmat här bakom studiorna. Jag stack ut och klämde i mig några köttbullar mellan varven, säger David Batra och skrattar.

Hur fortsätter julafton och julen för din del nu?

— Nu ska jag åka hem till familjen. Jag ser fram emot att se om det finns någon mat kvar till mig, och att fira lite med familjen.

TT
/
/
/
Jul
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!