Under en månad spelar Peter Jöback huvudrollen i 'Les Misérables' i London. Pressbild.
Under en månad spelar Peter Jöback huvudrollen i 'Les Misérables' i London. Pressbild. - Foto: Johan Persson

Peter Jöback tar "Les Misérables" till Sverige

"Les Misérables" kommer till Sverige nästa år. Musikalklassikern går ut på världsturné – med svenske Peter Jöback i huvudrollen som Jean Valjean. Det kommer att bli helt magiskt, säger han.


Fakta: "Les Misérables"

"Les Misérables – The arena musical spectacular" är speciellt skapad för arenor, och totalt blir det 15 föreställningar i Sverige med en 65 man stark ensemble med skådespelare och musiker. Svenska föreställningar: 16–19/1 Göteborg, 23–26/1 Stockholm, 30–31/1 samt 1–2/2 Malmö.

"Les Misérables" av Alain Boublil och Claude-Michel hade urpremiär i Paris 1980 och bygger på Victor Hugos roman "Samhällets olycksbarn" från 1862.

Just nu – fram till 9 mars – spelar Peter Jöback samma roll i "Les Mis", som man säger i branschen, på anrika Sondheim Theatre i London.

27 år har gått sedan producenten Cameron Mackintosh tog den då 26-årige Jöback till West End för att göra vad kritikerna beskrev som "en vibrerande debut" i "Miss Saigon"; nu är han tillbaka.

— Jag har lärt mig så mycket här, säger han, glad över att få göra vad som kan beskrivas som en av musikalvärldens tyngsta roller.

"En ära"

— Det här är en ära, säger Peter Jöback och berättar ingående om Jean Valjeans utveckling från bruten man till en person som återfår tron på livet.

Efter 19 år blir Valjean släppt ur fängelset efter att ha stulit bröd, han hatar livet och känner inget hopp. Han till och med snor pengar från att barn, konstaterar Jöback.

— Han gör en väldigt spännande resa, det är nästan som en person som varit fast i missbruk men som försonas med sin historia och bär den som en en krona på huvudet, säger Jöback som grävt ur egna erfarenheter.

— Man måste omfamna det dåliga och se det som en tillgång i stället för att dras ner.

Ny skiva

Just denna produktion har spelats sedan 2020 men i samband med att musikalen firar 40 år på West End görs den även i en extra arenauppsättning som går på världsturné nästa år och besöker tre svenska städer. Peter Jöback gör huvudrollen även i Sverige och hoppas få chansen att fördjupa sin rolltolkning ytterligare.

Senare i vår kommer han också med en nya skiva, "Atlas", som är inspelad i London, och som han har jobbat med de två senaste åren, helt oberoende av musikalen.

— Den är mitt lilla mästerverk.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig tidsangivelse om när Peter Jöback spelade i "Miss Saigon" i London.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!