Israel vill inte att EBU ska kräva ändringar i ESC-bidraget 'October rain'.
Israel vill inte att EBU ska kräva ändringar i ESC-bidraget 'October rain'. - Foto: instagram/eurovision Jessica Gow/TT

Israel hotar att dra sig ur Eurovision – vägrar ändra politisk låttext

Israel hotar att hoppa av Eurovision Song Contest i Malmö i maj om den europeiska radio- och tv-unionen EBU vill göra ändringar i texten till det israeliska tävlingsbidraget.


Diskussionen om Israels potentiella medverkan i Eurovision song contest har varit en het potatis under de senaste månaderna. Nyheter24 har tidigare skrivit om både artistprotesterna mot Israel, och hur Israels bidrag väckt starka reaktioner hos tittarna. Nu hotar Israel med att hoppa av tävlingen, efter att deras låt "October rain" kritiseras för att vara politisk. 

Artisterna bojkottar Eurovision: "Tänker inte delta"

Israels bidrag till Eurovision

Israel representeras av den 20-åriga artisten Eden Golan. Både i Sverige och utomlands har röster höjts för att porta Israel från Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren. Kraven har dock avfärdats av EBU, som säger sig vilja värna om tävlingens status som "ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik".

Eurovision-bidraget skapar kaos bland tittarna: "Inte hennes fel"

Israel vill inte ändra låttexten till Eden Golans "October rain"

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar låten "October rain" om sorgen efter terrorgruppen Hamas attack mot Israel den 7 oktober. 

Man menar att låttexten inte konkret inkluderar attacken, utan bara refererar till den samt att låten inte innehåller några specifika politiska budskap. Låttexten väntar nu på ett godkännande från EBU.

De vill stoppa Israel i Eurovision – "Mördare"De vill stoppa Israel i Eurovision – "Mördare"

Melodifestivalen 2024 final: Tid, startfält och resultat

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

1 timme sedan

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

1 timme sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

2 timmar sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

3 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.