'Anna-Lisa var mycket som en manager för Jussi. De var som ett team. Men de var nog väldigt ensamma ibland, förväntningarna var inte mindre då, men medielandskapet annorlunda', säger Björn Runge om den nya pjäsen 'Jussi'. Pressbild.
'Anna-Lisa var mycket som en manager för Jussi. De var som ett team. Men de var nog väldigt ensamma ibland, förväntningarna var inte mindre då, men medielandskapet annorlunda', säger Björn Runge om den nya pjäsen 'Jussi'. Pressbild. - Foto: Sören Vilks

Runge: Jussi Björlings situation som Aviciis

Han kallades för världens främsta tenor – men en ny pjäs skildrar hur pressen tärde på Jussi Björling. Regissören Björn Runge berättar operasångarens historia sedd från hustrun Anna-Lisas ögon.


Fakta: "Jussi"

Föreställningen "Jussi" får urpremiär 8 mars på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Björn Runge står för manus och regi. I huvudrollerna syns Mattias Nordkvist, Vanna Rosenberg och Jakob Eklund.

— Vilket ok att bära i ett äktenskap att vara gift med den mest eftertraktade operasångaren på jordklotet. De försöker leva ett liv med en familj, medan pressen bara ökar och ökar. Det är nästan omänskligt hur mycket de bar, säger Björn Runge om Jussi och Anna-Lisa Björling.

Han regisserar föreställningen "Jussi", där det visserligen handlar om artistens kärlek till musiken men ännu mer om de allt mer tyngande prestationskraven. Jussi Björling arbetade konstant – bland annat sjöng han för den engelska drottningen direkt efter att ha fått en hjärtattack i sin loge. Alla ville ha en del av honom, berättar Björn Runge, och jämför med den hysteri som omgav artisten Avicii.

— Han var också fångad i en virvel av förväntningar, pengar och längtan efter att göra något annat. Fenomenet är precis detsamma.

Hustruns perspektiv

Runges intresse för Björling fördjupades när han läste hustruns biografi. Perspektivet i pjäsen är också Anna-Lisas, när hon försöker förstå vad som hände med Jussi de sista åren. Hon ställer sig frågan: var det något han inte berättade för mig?

— Han fick så mycket mediciner mot slutet och ingen av dem visste riktigt vart de var på väg. Han dog när han bara var 49 år, säger Björn Runge, som framhåller att Mattias Nordkvist gör en "sårbar tolkning" av tenoren.

Regissören har även tidigare berättat en historia utifrån hustruns mer dolda perspektiv, i filmen "The wife" som handlar om en författare och hans fru. Men här är paret mer ett team, och berättelsen graviterar kring deras kärlekshistoria.

— Hur mycket omgivningen än sliter i dem försöker de hålla ihop sig själva genom varandra.

Reaktion under press

Något i Jussi Björlings liv slog an hos Björn Runge, det var drivet och livskraften. Han är också intresserad av hur människor reagerar under press. Han såg på nära håll hur Glenn Close, som spelade hustrun i "The wife", förändrades av alla förväntningar efter att ha Oscarsnominerats – och "inte bara till det bättre".

— Men jag förstår henne, hon måste ta fram en annan sida i ett medielandskap där alla kräver att få tillgång till henne.

Björn Runge fortsätter att varva film och teater, men det är inom teatern han upplever störst kreativ frihet.

— När det gäller filmproduktioner är det inriktat på resultat och med teater handlar det mer om förtroende – det är otroligt inspirerande.

"Det här är min version, samtidigt som jag är lite befriad – många känner igen namnet Jussi men jag tror inte att alla känner till hans livsöde. Det är speciellt, att vi får presentera det", säger regissören Björn Runge. Pressbild.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

igår 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.