'Liv och död Strömquist' av Ada Berger och Liv Strömquist. Arkivbild.
'Liv och död Strömquist' av Ada Berger och Liv Strömquist. Arkivbild. - Foto: Sören Vilks

Liv Strömquist driver med tom expertkultur

För att stå ut med eländet i världen lyssnar vi allt mer på experters råd om det mest basala i vardagslivet. Men vad lever vi för egentligen – undrar Liv Strömquist i sin tredje pjäs på Dramaten i Stockholm.


Fakta: "Liv och död Strömquist"

Föreställningen har premiär 8 mars på Dramaten i Stockholm, i regi av Ada Berger.

Bergers uppsättning "Liv Strömquist tänker på dig!" hade premiär 2014 och uppföljaren "Liv Strömquist tänker på sig själv" hade premiär 2020 på Dramaten.

Hon har tagit upp existentiella frågor som liv, kärlek och död, i samarbete med regissören Ada Berger. Men duons tredje uppsättning "Liv och död Strömquist" har en mörkare ton, säger Liv Strömquist – som utvecklat manuset till teatern parallellt med att hon gör en ny bok på samma tema.

— Det känns som att mycket går åt fel håll i världen. Att det vi upplever och känner sker mot en fond av mänskligt lidande: krig, osäkerhet och rädsla, olika typer av hot som känns svåra att lösa, säger hon.

Samtidigt ser Liv Strömquist hur allt fler fokuserar på de mest basala sakerna i livet, som vad vi ska äta till middag och hur många steg vi tar per dag. Hon ville undersöka vår upptagenhet av att optimera hälsan och kroppen.

— Fler och fler områden blir föremål för en expertkultur men i det saknar man en större mening. Vi ska vara jättehälsosamma och leva jättelänge – men varför, vad ska vi göra medan vi lever?

Tappat tron

Hon anar en tomhet– många verkar ha tappat tron på att det går att vara demokratiska medborgare, som kan påverka världen.

— Det kan bero på att vi har en global ekonomi som är väldigt centraliserad och styrs av få aktörer, utan demokratisk kontroll. Vad kan jag göra för att stoppa inflationen? Eller vad ska jag göra åt kriget i Palestina? Eller Nato-medlemskapet som bara hände?

Däremot kan man påverka just de små frågorna, argumenterar Liv Strömquist. Av egen erfarenhet vet hon också att det är skönt att ge råd – något hon gjorde i "Allvarligt talat" i Sveriges Radio. Men en studie hon har läst visar att det främst är de personer som ger råd som mår bra av det, så för vems skull finns alla experter?

— Det är svårt att peppa någon med ett gott råd, säger hon.

Broderat verk

I ett uppmärksammat verk som Liv Strömquist ställer ut på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm, tar hon upp liknande frågor som i pjäsen. "Short lived experience" är ett lapptäcke med broderade motiv från hennes sociala medier-flöde.

Vad händer med oss när vi plötsligt scrollat en timme bland den ändlösa strömmen av korta ögonblick, undrar Liv Strömquist.

— Det är nästan som ett hål i tillvaron där man försvinner in i informationsflödet.

Lin Strömquist driver med experter och småpåvar i en ny pjäs. Arkivbild.
TT
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!