Marcus & Martinus med vinnarstatyetten Sångfågeln. Norrmännen får representera Sverige i Eurovision Song Contest.
Marcus & Martinus med vinnarstatyetten Sångfågeln. Norrmännen får representera Sverige i Eurovision Song Contest. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Marcus & Martinus vinner Melodifestivalen

Det blev en historisk kväll i Melodifestivalen. För första gången ska en utländsk grupp representera Sverige i Eurovision Song Contest. Vi ska göra Sverige stolta, vi ska dit för att vinna, säger Marcus & Martinus i kör.


Fakta: Resultatet

1. Marcus & Martinus: "Unforgettable" 177 poäng.

2. Medina: "Que sera" 104.

3. Smash Into Pieces: "Heroes are calling" 90.

4. Cazzi Opeia: "Give my heart a break" 87.

5. Liamoo: "Dragon" 83.

6. Danny Saucedo: "Happy that you found me" 74.

7. Maria Sur: "When I'm gone" 72.

8. Annika Wickihalder: "Light" 63.

9. Jacqline: "Effortless" 61.

10. Jay Smith: "Back to my roots" 46.

11. Lisa Ajax: "Awful liar" 37.

12. Dotter: "It's not easy to write a love song" 34.

Den 12 juli tar Norges hotellkung Petter Stordalen över och byter namn på Friends arena eftersom han har köpt rättigheterna till att döpa om Sveriges nationalstadion för herrfotboll.

Men redan nu kan man säga att den norska flaggan vajar över arenan utanför Stockholm där finalen i Melodifestivalen arrangerades, sedan Marcus & Martinus skrivit historia. Och det var egentligen aldrig spännande.

— Jag är så glad! Jag trodde inte att jag skulle gråta, men när pappa kom in i green room och grät började jag också gråta. Det här betyder så mycket, säger Marcus Gunnarsen.

Nu kan de jubla. Marcus & Martinus vinner Melodifestivalen.

Ledde i halvtid

Redan "i halvtid" ledde tvillingduon stort efter att fått sex tolvpoängare från de åtta internationella jurygrupperna.

Duon vann överlägset. När tittarrösterna räknats klart hade Marcus & Martinus fått 177 poäng, hela 73 poäng fler än Medina som blev tvåa med "Que sera". Smash Into Pieces tog tredjeplatsen med "Heroes are calling".

Utländska medborgare har tidigare funnits med i ett par av de segrande bidragen, men aldrig förut har en helt utländsk grupp eller artist vunnit.

Och frågan om tv-tittarna var beredda att skicka en norsk duo som Sveriges representant till Eurovision Song Contest i Malmö fick ett klart och rungade svar: ja! Men det är inte helt oomstritt. En Novusundersökning härom dagen visade att 24 procent av svenska folket var negativa till att skicka ett utländskt bidrag.

— Det kommer säkert att komma mycket åsikter om det och då kommer jag att säga att tv-tittarna tyckte att de skulle åka till Malmö och så är det ju bara, säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka.

Göra Sverige stolt

Marcus & Martinus vågade inte ta ut segern i förskott, men gladdes stort över att få flest tittarröster.

— Naturligtvis har vi hoppats på det här, men man vet aldrig. Fast det som betydde mest för oss var att vi fick flest röster från Sverige.

— Vi vill representera Sverige, men vi vill också att de ska vilja att vi representerar dem. Vi ska göra dem stolta i Eurovision!

Det var andra gången Marcus & Martinus tävlade i den svenska Melodifestivalen. I fjol kom de tvåa i finalen med "Air".

Marcus & Martinus behöver inte åka långt efter sin seger. Eurovision Song Contest avgörs den 7–11 maj i Malmö.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!