Edward af Sillén och Tina Mehrafzoon kommenterar Eurovision Song Contest i SVT. Pressbild.
Edward af Sillén och Tina Mehrafzoon kommenterar Eurovision Song Contest i SVT. Pressbild. - Foto: Jan Danielsson/SVT

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.


Nu är det klart att det blir Tina Mehrafzoon och Edward af Sillén som kommenterar Eurovision Song Contest i SVT 7--11 maj.

Edward af Sillén har kommenterat alla Eurovision Song Contest-tävlingar i SVT sedan 2009 – förutom när Sverige arrangerade 2013 och 2016. Men den här gången hoppar han in bakom mikrofonen även på hemmaplan.

af Sillén brukar gärna ha en lätt ironisk ton när han kommenterar Eurovision. Men det gäller inte den här gången, då objektiviteten inte riktigt finns där, eftersom han dessutom regisserar sändningarna i Malmö och även ofta har samarbetat med programledarna Petra Mede och Malin Åkerman.

Annorlunda uppgift

"Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland. Som kommentatorer är vi förlängda armar till programledarna och vi ger tittarna information om de tävlande artisterna, men vi kommenterar inte programledarnas insats. Precis som tidigare år när Sverige arrangerat", säger af Sillén i en skriftlig kommentar till TT.

Tina Mehrafzoon tror att Edward af Silléns dubbla roller kommer att gynna tittarna.

— Det känns väldigt lyxigt att han kommer att kunna säga om det är någonting som inte vi vet om eller någonting som inte tittarna ser. Som Petra och Malin gör och om hur de mår och känner backstage, säger hon.

I krigets skugga

Årets tävling avgörs i skuggan av Gazakriget och många har ropat på bojkotter för att Israel får vara med. Tina Mehrafzoon är medveten om debatten.

— Det är slarvigt att tro och förvänta sig att popmusik ska existera i ett vakuum som om den inte existerar i en värld där det pågår saker hela tiden.

Hon säger att man inte kan bortse från det som drabbar människor i Gaza och Israel.

— Det är knepigt för man vill inte att någon ska bli ledsen, vissa tycker att Eurovision inte borde göras på det ena eller andra sättet när världen ser ut som den gör. Jag vill bara att det ska bli en bra och viktig underhållning, men min uppgift är bara att sätta det vi ser i en kontext. Resten bestämmer andra över.

TT
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!