Malena Ernman på scenen när Eurovision Village öppnade i Folkets park i Malmö.
Malena Ernman på scenen när Eurovision Village öppnade i Folkets park i Malmö. - Foto: Johan Nilsson/TT

Eurovisionfansen är redo för fest

Allsång och artister som Herreys och Malena Ernman samsas med säkerhetskontroller och patrullerande polis. Eurovision Village har öppnat och de första fansen är på plats.


Fakta: Eurovision i Malmö

Eurovision Song Contest arrangeras i Malmö mellan den 7 och 11 maj och kriget mellan Israel och Hamas har rört upp starka känslor runt om i Europa rörande musiktävlingen.

Artister i bland annat flera nordiska länder har skrivit på upprop för att stoppa Israel från att delta.

Flera har ansökt om att få demonstrera. I nuläget är det okänt hur många som kommer få tillstånd av polisen.

Polisens insats för att säkerställa tryggheten under veckan hanteras inom en nationell särskild händelse för att lätt kunna flytta resurser.

Poliser lånas även in från Norge och Danmark.

— Det är bra säkerhet, väldigt mycket säkerhet. Jag var lite nervös, men jag känner mig trygg för det är mycket poliser, säger Bram Dewitte från Nederländerna som precis anlänt till Malmö med vännen Tom Goossens, som utbrister:

— Det är härligt att vara här. Nu händer det!

Petra Stenkula, kommenderingschef för Eurovision på plats då Eurovision Village i Folkets park i Malmö öppnade på lördagen.

"Staden är stor nog"

Ett stenkast därifrån patrullerar polisens kommenderingschef Petra Stenkula över gräsmattan. Hon ser nöjd ut.

— Det känns tryggt och vi är glada att allt gått så bra och vi har börjat få polisen på plats.

Girlanger med pynt i glitter och tyll pryder Folkets park och uteserveringar står redo, liksom flera scener. Men inledningsvis var det glest bland besökarna under lördagens invigning av Eurovision Village i Folkets park Malmö.

— Det känns skönt att det är i gång, jag hoppas att folk kommer att ta del av programmet och känna att det blir lite fest och glädje, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som har tagit plats framför scen för att se Malena Ernman uppträda.

— Samtidigt som jag ser att många kommer få bra möjligheter att demonstrera. Staden är stor nog för att rymma båda, fortsätter hon.

Var betänksam

Eurovision Song Contest har i år omgärdats av protester och bojkott, på grund av att Israel deltar i tävlingen. De folkliga kringarrangemangen har drabbats av artistavhopp, och även arrangörer och organisationer har dragit sig ur i protest mot Israels deltagande, eller på grund av hot eller påtryckningar.

Men politik och protester får man ta utanför musiktävlingen, anser James Girney som tagit med sin lilla dottern Hanna till invigningen.

— Musiken förenar ju människor, det andra får man ta backstage.

Memphis Belle har åkt från Australien till Malmö.

Memphis Belle har åkt hela vägen från Australien för att få uppleva musiktävlingen,

— Jag äskar Eurovision, allt i mitt liv handlar om Eurovision. Äntligen fick jag ihop tillräckligt mycket pengar för att åka, säger hon med medger att hon även känt en smula oro inför årets arrangemang.

— Jo, jag är med i en fanclub och får notiser om säkerhetsrisker i Malmö, så jag var lite betänksam. Men jag känner mig väldigt trygg med allt här.

TT
/
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!