Rusning till svenske filmaren i Venedig
Med en speltid på över tre timmar och en av de absolut längsta titlarna sticker Göran Hugo Olssons nya film ut på årets Venedigfestival. Men det har inte skrämt bort vare sig publik eller press från "Israel–Palestina i svensk tv 1958–1989".
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Ålder: 58 år.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Regissör.
Tidigare filmer i urval: "Am i black enough for you?", "The black power mixtape 1967–1975", "Om våld", "Fonko", "Den sommaren".
Aktuell med: "Israel-Palestina i svensk tv 1958–1989".
Visningarna har varit fullsatta, intresset redan före festivalen var stort och han har fått sitta och ge intervjuer på löpande band.
— Jag har aldrig gett så många intervjuer på kort tid. Jag är jättetrött. Då livar det upp att få tala svenska, säger han när TT möter honom.
Hans film är en redovisning av vad som rapporterades i Sveriges Television om konflikten Israel–Palestina under åren 1958 till 1989. En mängd kända och okända reportrar passerar revy, en av dem är Arne Weise.
— Jag hade gjort tre–fyra filmer i USA där det ständigt var bök och jidder med rättigheter, berättar Göran Hugo Olsson om förspelet till filmen.
— Sedan gjorde jag en film inhouse på SVT, där var det bara att ta och använda vad som helst. Så råkade jag se hur mycket material det fanns om det här ämnet, det var som ett bibliotek. Allt verkade så kul och lätt.
Tog fyra år
Göran Hugo Olsson ägnade fyra år åt att se igenom materialet. Han hittade producenter och finansiärer som gav honom förtroende och som litade på honom, trots att regissören själv inte var helt på det klara med vilken riktning filmen skulle ta.
— Jag sade "jag vet inte vad det här blir", berättar han.
Det blev mer än tre timmar film. Och någon gång under våren kommer materialet som tv-serie i tolv 30-minuters-avsnitt.
Har genomgången av materialet förändrat hans syn på konflikten? Hans svar är nej.
— Jag har alltid haft samma ståndpunkt – Israel har rätt att finnas men det är lika självklart att man inte ska begå folkrättsbrott.
"Väldigt negativ"
Lika självklart svarar han "nej" på frågan om han tror att det finns någon lösning på konflikten.
— Det finns det inte. Jag är väldigt negativ där.
Filmer som denna visas ofta på festivaler världen över, men Göran Hugo Olsson kommer inte att göra den sällskap på en festivalturné.
— Festivaler går mest ut på att man ska upp på scen och säga samma sak gång på gång och folk i publiken frågar samma sak gång på gång. Det är slöseri med tid och med miljön.
Vad han ska göra efter detta jättearbete vet han inte.
— Jag hade tre projekt, men har lagt ner alla. Jag får komma krypande till min amerikanska agent och säga "har ni något?"
Rättat: I en tidigare version var bildbylinen felaktig.