Guru tar jazzen till hiphopen

- 20/07/2009, 13:17 -

Guru: Hiphopen är inte död. Den är svårt misshandlad.

Men Guru´s Jazzmatazz feat. Solar and the 7 Grand Players (USA) visar att hiphopen hör hemma på Sthlm Jazz fest 09.

Nyheter24 rycktes med i den jazziga hiphopen under jazzfestivalen i Stockholm.

För de flesta som lyssnat på hiphop är Guru artisten som aldrig riktigt accepterat det stora maskineriet som hiphopen till stor del börjat och numera faktiskt är en del av. Att producera hits efter hits efter hits. Utan tid för eftertanke. Kallar man sig själv för Guru kan det där sista bli problematiskt.

”Sometimes you gotta dig deep, when problems come near

Don`t fear things get severe for everybody everywhere

Why do bad things happen, to good people?

Seems that life is just a constant war between good and evil” (Moment of Truth, Gang Starr).

Att vara äkta har alltid varit prio nummer ett för Guru. Och konserten lyckades stundtals smälta samman jazzen i hiphopen.

Hiphopen måste förnyas

Det är freestylen – vare sig det är ord eller ljud som är källan – som är den kreativa ådran som bägge musikstilarna får sin näring ifrån. Och det är detta som är hela idén bakom Gurus jazzmatazz som, enligt både Guru och Solar, precis har fötts (trots att Jazzmatazz funnits sedan 90-talet).

– Det är nödvändigt med förnyelse för att behålla äkta hiphop levande, säger Guru.

Men trots att Guru känner att han brytit sig loss från skivbolagens klor, är ”fri” och bygger vidare på själva hjärtat av hans uppdrag är det fortfarande bandet Gang Starr som han är känd för. Detta märktes även under konserten då de fick i gång publiken med just låtar från den eran.

Men under presskonferensen blev detta nästan smärtsamt märkbart.

– Om ingen har någon fråga att ställa Solar kommer vi att gå, sa Guru irriterat efter att ingen intresserat sig för hans vapendragare och vd för nya bolaget 7 Grand Records.

"Vi har en svart president. Allt kan hända"

Solar fick till slut en fråga. Konferensen fortsatte. Men avslutades med frågan på allas läppar:

Kommer du (Guru) och DJ premier återförenas och släppa en ny Gang Starr skiva?

– Vi har en svart president. Allt är möjligt. Men hela idéen. Konceptet som Gang Starr står för lever numera i Jazzmatazz.

Solar fyller i och menar att skivbolaget ville dela upp Jazzmatazz och Gangstarr i två delar och marknadsföra dem till olika publiker.

– Men det är ju som att dela upp en person i två. Varför göra Guru schizofren? Med 7 Grand Records förenar vi både Gang Starr och Jazzmatazz, menar Solar.

Samtidigt är det fortfarande många som tvivlar på Gurus nya samarbete och vill i stället ha tillbaka den legendariska DJ Premier.

Gurus nya projekt:

En av Gang Starrs bästa låtar:

Skrivet av: