Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Camilla Gervide: Allt handlar om pengar

- 02/07/2011, 16:58 -
Camilla Gervide.

Camilla Gervide.

KRÖNIKA. Nyheter24:s Camilla Gervide om TV3:s nya storsatsning "True Talent" och varför den kommer att misslyckas.

Kan vi inte bara sluta ljuga och erkänna en sak? Vi vill alla tjäna pengar. Pengar. Cash. The green stuff. 

Det är därför vi går till arbetet och det är därför vi med djupaste intensitet slickar röv och frångår den kärt rotade jantelagen vid varje lönerevision.

Det är där som vi, med svettig panna i ett litet kvavt kontorsrum, konfronterar chefen och så totalt och ohämmat slampar ut oss själva mot vad som egentligen mest kan liknas vid växelpengar.

Det är där vi höjer oss själva till skyarna och där argumentet att vi minsann aldrig stulit en häftapparat framstår som ett under av lojalitet och initiativtagande.

Vi gör det. Vi skäms. Men vi gör det.

Och varför gör vi det?

Jo, för pengar.

För i slutändan så går det inte att komma ifrån att mammons klor greppar hårdare runt samhällets överarm än någon annan motivationsfaktor som finns att räkna upp. 

Detta i sin tur fick mig att dra på smilbanden när jag hörde talas TV3:s nya dokusåpa ”True Talent” .

Programledarna går nämligen till attack mot TV4:s långkörare "Idol" och påstår att det är ”tönt-teve” som går ut på att juryn saknar kompetens eftersom de varit gifta med varandra och att det är ren förnedrings-tv.

Givetvis är det förnedrings-teve. Och på bästa sändningstid dessutom. Säga vad man vill om Pelle Porseryd, men är det något han kan så är det att skapa förnedring av högsta klass.

För oavsett vad folk i stugorna runt om i Sverige rasar mot och chockeras över så bänkar de sig ändå framför "Idol" tillsammans med drygt en och en halv miljon skandalsugna svenskar till varje vecka för att avnjuta den allmänna skenavrättning som programmet trots allt är.

I den trygga tillvaron bakom popcornskålen förvandlas var och en av oss till expertkommentatorer med den grymmaste av musik-kännedom.

Om "Big Brother" till exempel gått ut på att en grupp medelålders män och kvinnor blev instängda i ett hus där de fikar, stickar mössor till förmån för välgörenhet och bakar wienerkransar till fredagsmyset så hade konceptet aldrig ens lämnat idéboken.

Ingen vill titta på det. Ingen vill se ”normalt”. Vi vill se skandaler, intriger, bråk och sex.

Guppande täcken är visserligen ingen ovanlighet i dagens dokusåpavärld men utan dessa ljuvliga ingredienser så blir det inga tittare. Inga tittare = inga pengar.

Så Tommy Körberg och hans kumpaner kan ju ha det så roligt med sitt ”snälla” program utan vare sig skandaler eller intriger.

Jag gissar på att de får hålla på i en säsong innan konceptet blir nedlagt och då är det mest för att jag inte tror att TV3 har mage att visa samma "Two and a Half Men"-avsnitt en tredje gång på samma dag som utfyllnad.