Ali Memarchi.
1 av 6
Ali Memarchi.
Scen ur Abidaz "Råknas" regisserad av Ali Memarchi.
2 av 6
Scen ur Abidaz "Råknas" regisserad av Ali Memarchi.
I videon till "Råknas" ser vi Matias Varela, Rechen Barawy, Mahmut Suvakci och Chris Long.
3 av 6
I videon till "Råknas" ser vi Matias Varela, Rechen Barawy, Mahmut Suvakci och Chris Long.
Abidaz i videon till låten "Råknas".
4 av 6
Abidaz i videon till låten "Råknas".
Det blir actionladdad spänning när Abidaz bjuder på en ny video.
5 av 6
Det blir actionladdad spänning när Abidaz bjuder på en ny video.
Scen ur videon till "Råknas".
6 av 6
Scen ur videon till "Råknas".

Regissören: Så var det att jobba med Persbrandt

Nyheter24:s Quetzala Blanco pratar med regissören Ali Memarchi om musikvideons framtid, hur främlingsfientligheten påverkar musiken, hur det var att jobba med Mikael Persbrandt och om var gränsen går.
– Jag har använt vapen och droger i mina videos men vi promotar det aldrig, säger Ali till Nyheter24.


Mer om Ali

Namn: Ali Memarchi
Ålder: 30
Yrke: Regissör
Bor: Södermalm
Alis 3 favoritvideos: Michael Jacksons "Thriller", The Beastie Boys "Sabotage" och Kanye West "Runaway".
Hemsida: 
www.memarchipictures.com 

Här hittar Ali sin inspiration

– I bilen, på gator, hemma, i duschen, från andras jobb, böcker, internet. Man behöver inte alltid återuppfinna hjulet. Ibland räcker det med en simpel ide som helt enkelt funkar. Man ska tillåta sig själv och bli inspirerad från många olika håll. Kreativiteten får inte begränsas. Mina förebilder som jag tar inspiration från är Spike Jonze, Mark Romanek och Hype Williams. 

Långfilm i sikte

Alis mål och den stora drömmen är att göra en långfilm. 

– Vi håller på med ett manus för en långfilm. Filmen är något som inte har gjorts eller visats i Sverige tidigare så det har tagit en stor del av min tid just nu. Jag kommer nog aldrig sluta göra musikvideos men målet är att regissera min egna film. Så framtiden ser rätt bra ut, vi har en vision och det gäller att jobba ihjäl sig. Men ”hundåren” är inte över än, säger Ali. 

Regissören Ali Memarchi, 30, har en filmbakgrund och bodde under en tid i Los Angeles där han jobbade som lärjunge under olika filmproduktioner. 

Nu är han tillbaka på svensk mark, och de flesta har säkert sett hans musikvideos för bland annat Maskinisten, där Mikael Persbrandt medverkade i videon och för Abidaz, då med skådespelaren Matias Varela i videon. För videon med Abidaz, till låten "Råknas", så vann Ali pris för årets video på Kingsizegalan tidigare i år. 

– Det kändes så fett! Det blev lite som ett kvitto att jag ska hålla på med det här, och det gjorde att jag jobbade ännu hårdare. Men man känner en viss press att man hela tiden ska överträffa sina kommande produktioner vilket är det som driver mig. Jag har ett fantastiskt team och folk som stöttar det vi gör. Det hade kanske inte blivit så stort om det var någon annan artist, men Abidaz är absolut en av de bästa på den svenska hiphopscenen. Sen att Varela var med höjde det ännu ett steg. Alla la sin prägel på det, säger Ali till Nyheter24

"Otroligt ödmjuka"

Du har gjort musikvideos med skådespelarna Matias Varela och Mikael Persbrandt. Hur var det att jobba med dem? 
– Att få jobba med Sveriges skådespelarelit var en otrolig kul utmaning. Deras proffsighet och kunskap var otrolig så det vara bara att ta till sig och lära sig. Samtidigt var de bägge väldigt samarbetsvilliga och otroligt ödmjuka. Att ha med skådespelare i musikvideos är väldigt amerikanskt, säger Ali till Nyheter24. 

Ali berättar att både Persbrandt och Varela kom med viktig input till filmerna – något han uppskattar. 

– Det blev bara bättre när det kom med sina inputs. Till exempel så var det en scen i "Litium"-videon med Maskinisten då Persbrandt kom med input om en scen och det blev så mycket bättre, säger han vidare. 

"Politik och frustration är väldigt aktuellt" 


Många musikvideos idag är mer politiska än vad de tidigare har varit. Hur ser du på det? 
– De artister som går till historien är de som någon gång i sin karriär har varit politiska.  Som regissör så anpassar man sina videoidéer baserat på artistens budskap. Man ska inte begränsa sig utan vara öppen för alla typer av budskap. Utmaningen då blir att man själv måste förstå politik om man ska skapa en visuell bild av artistens lyrik och musik, säger Ali till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är inget nytt att musik, film och andra kreativa uttryckssätt är en plattform och ett sätt att få ut politiska agendor och åsikter till massorna. Detsamma gäller musikvideos. Artister har gjort detta i evigheter och jag tror inte det är något nytt i den svenska musikindustrin heller, utan mer att vi lever just nu i en tid då politik, frustration och klassfördelning är väldigt aktuellt i och med att flera främlingsfientliga partier tar mer och mer plats i Europa, säger Ali till Nyheter24. 

"Jag har använt vapen och droger i mina videos – men vi promotar det inte"

I början av 2000-talet blev musikvideon mer vågad än någonsin tidigare. Alla minns vi väl Jonas Åkerlunds video till Prodigys "Smack my bitch up" och de stilbildande videos som följde. Men att provocera för sakens skull är inget för Ali, och han drar en tydlig gräns mellan att skildra något och att romantisera det. 

– Självklart finns det gränser som jag absolut inte skulle göra. Det är skillnad med att visa hur det är än att promota något. Jag har använt vapen och droger i mina videos men vi har aldrig promotat det. Samma sak är det med artisterna, de visar bara hur det är i deras vardag kanske eller så är det en story som de gillar. Det uppmanas inte på något sätt. Då visar vi bara hur det är eller så är det en fiktiv koncept. Det måste folk förstå, säger Ali till Nyheter24.

Är det viktigt för dig att föra fram ett budskap?
– När jag ser tillbaka på de saker jag gjort så älskar jag att det finns en story på något sätt. Att komma på en story som du ska få ut i en fyra minuters video är enormt kreativt. Sen är det viktigt vad artisten vill ha för budskap och då får man komma på en ide kring det, men storyn är min grej!, säger Ali vidare. 

Se videon till Abidaz "Råknas"

Se videon till Maskinisten "Litium"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nas kommer till Sverige

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

2 timmar sedan
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

2 timmar sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

2 timmar sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

3 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.