Warner tar bort videor från YouTube

- 22/12/2008, 12:23 -

Förfesterna är förstörda när hundratusentals musikvideor försvinner.

De senaste årens givna förfesthajp kan komma att försvinna när hundratusentals musikvideor tas bort från videosajten YouTube. Det är Warner Music Group, ett av världens största skivbolag, som har beordrat YouTube att ta bort alla musikvideor med någon som helst koppling till bolaget, skriver Dagens Nyheter.

Orsaken är att förhandlingarna mellan musikbolaget och videosajten har gått i stå, då Warner ville ha en större del av intäkterna som generas av den mäkta populära videoklippssajten. Exakt vilka summor det handlar om är hemligt.

Sammanlagt rör det sig om flera hundra tusen musikvideor och filmklipp som ska tas bort. Allt som har en koppling till artisterna på Warner Music eller förlaget Warner/Chappell.

Bland det enorma utbudet av artister kan nämnas till exempel Madonna, Prince, Alanis Morissette, Frank Sinatra, Linkin Park, Primal Scream, Joy Division, Neil Young, Notorious B.I.G., My Chemical Romance och T.I.

Utvecklingen är smått ironisk eftersom Warner Music var det allra första multinationella skivbolaget som skrev kontrakt med YouTube för två år sedan. Något många analytiker menade var av stor vikt när Google köpte YouTube för motsvarande 12,5 miljarder kronor.

– Vi kan helt enkelt inte acceptera de rådande villkoren som inte ger en lämplig och rättvis kompensation till artister, låtskrivare, underetiketter och förlag", skriver Warner i ett uttalandem enligt DN.se

YouTube svarar i ett eget uttalande: "I bland, när vi inte kan nå acceptabla affärsöverenskommelser, måste vi gå skilda vägar med framgångsrika affärspartners."

Nu återstår det att se hur de andra giganterna inom musikbranschen som YouTube har avtal med ska reagera.

I dagsläget får musikbolagen i regel betalt genom en procentsats på annonsintäkterna på YouTube, samt en mikroskopisk slant för varje gång någon av länkarna till "deras" videos klickas på. Det är denna summa som varit på förhandlingsbordet, enligt källor till Reuters.

YouTube hade mer än 100 miljoner tittare bara i USA i oktober, enligt comScore, som mäter antalet besökare på olika nätsajter, skriver DN.se

New Orders briljanta "True Faith"-video ligger kvar ännu:

Liksom Neil Youngs mästerliga "Like A Hurricane" från MTV Unplugged:

Och Notorious B.I.G.s klassiska "Juicy":

Skrivet av: