"Sluta prata juridik – prata musik"

Nedladdningen av filmer och musik på nätet har nått oanade nivåer. Sverige ligger i framkant med The Pirate Bay. Men vad händer med IPRED?


– Den illegala fildelningen är en fråga för långt fler än bara musikartister. I dag slår piratkopieringen på nätet mot alla upphovsmän och mot alla kulturyttringar vare sig det gäller musik, film, teve-program, böcker eller dataspel, skriver ett gäng kulturarbetare i en artikel på DN Debatt.

De är för den nya IPRED-lagen som går hårt mot fildelare.

Men i bloggosfären är den överväldigande majoriteten negativ till lagen och menar att skiv- och filmindustrin har tjänat ofantliga summor pengar och måste förstå att tiderna förändras. De måste anpassa sig. Hitta nya lösningar. Musik-streamar-sidan Spotify är ett bra exempel.

"IPRED handlar inte om huruvida ni ska ha rätt att få betalt för ert arbete. Lagen handlar om huruvida vi ska tillåta att privata företag agerar polis i vårt land. Ska vi ge internationella koncerner med miljardvinster rätten att begära ut personuppgifter för att ge till domstol ifall de misstänker att ett brott begåtts?", skriver Måns Blogg.

Bloggaren theblackjacker hänvisar till EU när han skriver att, "Exempelvis har EU’s generaladvokat Juliane Kokott sågat förslaget eftersom “intrånget i integriteten inte är proportionerlig med brottet”."

En av kulturarbetarna som skrev under dagens debattartikel på DN är Martin Rolinski – medlem i gruppen BWO tillsammans med Alexander Bard.

Alexander Bard som nyligen startade liberati, en rörelse eller liberal ideologi som står nära internet, anser att unga musiker måste kunna få betalt för sin musik. Huruvida IPRED är rätt väg att gå kan han dock inte uttala sig om ännu.

– Jag har inte satt in mig tillräckligt i Ipred-lagen ännu så jag känner att jag inte kan uttala mig om det. Däremot anser jag att musiker, speciellt unga musiker, måste kunna få betalt för sin musik, säger Alexander Bard till Nyheter24.

Bard påpekar att den här debatten först och främst gäller unga skapande kulturarbetare som måste kunna få betalt på något sätt.

–De vill sluta prata juridik och i stället prata musik.

–Trots att jag inte läst dagens debattartikel håller jag med om att det behövs aktioner för att få folk att sluta ladda ner illegalt, däremot är jag inte emot nedladdningen som sådan.

På frågan om vad Bard tycker om att internetleverantörer kan komma att lämna ut enskilda IP-adresser till rättighetsinnehavare säger han:

–Jag tycker inte att staten ska ta allt ansvar överallt. Har jag en fabrik har jag väl rätt att anlita ett privat vaktbolag. Polisen ska få betalt av skattebetalare för att jaga grova brottslingar men inte övervaka allting i samhället, uppger Bard för Nyheter24.

"Vill filmbranschen gräva sin egen grav?" skriver Wiklund på sin blogg.

Bloggaren och filmexperten Wiklund tycker att filmbranschen måste hitta nya vägar anpassade till internetåldern.

–Vi står inför ett skifte. Det ultimata vore om filmerna gick upp på bio samtidigt som de fanns tillgängliga att ladda ned.

– Filmbranschen vill inte släppa ifrån sig sina biografintäkter. De har tjänat multum i hundra år. Men det är dags att våga ta chansen.

Är Sverige ett förgrundsland eller tar vi efter?

–En gissning, Sverige är en liten marknad. Hollywood brukar ha oss som experiment för att se hur det kan gå i branschen.

Vad tycker du om Pirate Bay?

–Jag förstår att det är populärt, men jag tycker inte att man ska bryta mot lagen.

IPRED – kort bakgrund:

Om en rättighetsinnehavare – exempelvis ett film- eller skivbolag – upptäcker att en fildelning sker från en IP-adress har de rätt att dokumetera detta och väcka talan mot fildelarens internetoperatör i tingsrätten.

Om rättighetsinnehavarens bevisning är tillräcklig tvingas internetoperatören att lämna ut uppgifter om vem som står bakom abonnemanget.

Rättighetsinnehavaren kan sedan ta kontakt med personen och kräva att fildelningen upphör eller kräva ersättning i domstol.

I november ska förslaget läggas fram till regeringen. Troligen kommer riksdagen behandla frågan först efter årsskiftet. Om allt går som det ska kommer lagen träda i kraft den första april 2009.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Låttexter har blivit mer banala

Sofia Geites pik till Steffo Törnquist – beteendet i Nyhetsmorgon: “Värdelös”

Sofia Geite och Steffo Törnquist sänder ofta TV4:s “Nyhetsmorgon” tillsammans. Men ibland går inte allt som planerat…

Skådespelaren Louis Gossett Jr är död

Den amerikanske skådespelaren Louis Gossett Jr är död.

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

3 timmar sedan
Författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt släpper sin andra bok i serien om programledaren Frida von Engen. Efter att den första delen "Födelsedagen" rönt stora framgångar kommer nu den fristående thriller-uppföljaren "Långfredagen".

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

idag 11:04
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .