Skivbolag gjorde bort sig om Ipred

Universals Sverigechef Per Sundin spred felaktig information om fildelningsförslaget.


Skivjätten Universal har gjort bort sig. När företagets Sverigechef Per Sundin deltog i en chatt på TV4 i veckan påstod han saker om den nya Ipred-lagen som inte är sanna. Justitiedepartementet går nu ut och dementerar hans uppgifter.

På chatten frågade en av deltagarna, som använder grannens trådlösa nätverk:

”Blir det han som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?”

På det svarade Per Sundin:

”Det stämmer! Att i dag inte skydda sitt trådlösa nätverk med till exempel inloggning är väldigt osmart.”

Martin Valfridsson, justitieministerns pressekreterare, rättar nu Sundins felaktiga uppgifter.

– Det är fel. Det är helt fel, säger han. Om inte jag kan visa att du antingen har laddat ned eller upp en fil till exempel – då har jag inte rätt till skadestånd, säger han till Sydsvenskan.

Han menar att det Sundin har skrivit är osant.

– Nej, nätverket kan ju inte bli skadeståndsskyldigt, det kan bara du bli. Strikt ansvar finns på bara några få områden, hundägare till exempel har strikt ansvar. Men när det gäller nätverksägare finns absolut inget sådant, säger Valfridsson.

Sundin hade också, enligt Valfridsson, fel om att föräldrar ska drabbas om deras barn laddar ned olagligt, vilket inte är sant. Nu backar skivbolagschefen från sina uppgifter:

– Allt det här handlar i min värld inte om vad som exakt sker när man har trådlösa nätverk, för mig handlar allt det här bara om att få en respekt för upphovsrätten och jag är inte expert på alla juridiska frågor, men jag tror att det är bättre att jag kan skriva något till dig, säger Sundin till Sydsvenskan.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann öppnade i dag för ändringar i Ipred-förslaget. Han vill införa gränser för hur mycket information skivbolagsjättarna kan begära ut om personer som fildelar illegalt.

– Lagrådsremissen gör ju inte skillnad på omfattningen av nedladdningen, och jag har själv väldigt tydligt sagt att går det att hitta en bättre balans så tycker jag att man ska försöka göra det, säger Schlingmann till P3 Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!