Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skivbutikerna firar med fulla hus

Nöje | 18/04/2009 15:07

"Jag skulle vilja se han Gottfrid komma hit och köpa skivor två gånger i veckan."

Efter all uppmärksamhet om fildelning och nätpirater den senaste tiden är det lätt att glömma bort att det faktiskt exitsterar fysiska skivor fortfarande.

I dag hyllas skivbutikerna över hela världen med Record Store Day. Så även på butiker runt om i hela Sverige.

Stefan Jacobsson startade skivaffären Pet Sounds i Stockholm 1979. Trettio år senare står han fortfarande bakom disken på den legendariska butiken på Södermalm där det varit totalt kaos hela dagen.

– Ja, det är totalt packat i butiken, som dagen före julafton ungefär. Vi har livekonserter hela dagen med artister som Florence Valentin, Anna Järvinen, Plura och John ME. Och vi säljer skitmycket skivor, berättar Stefan Jacobsson för Nyheter24.

Hur går det annars ekonomiskt då?

– Man kan säga såhär, vi har ständigt näsan ovanför vattenytan, men det ingen dans på rosor direkt. Fast å andra sidan har det varit precis så i trettio års tid.

Så fildelningen har inte påverkat er nämnvärt?

– Nej, det tror jag faktiskt inte.

Vad tycker du om domen mot Pirate Bay i går?

– Jag vill inte säga något om det där. Vi kan inte gå omkring och oroa oss för Pirate Bay. Däremot tycker jag att straffet de fick var lite poänglöst. Det skulle varit bättre om de blev tvingade att köpa två skivor i veckan på Pet Sounds i resten av sitt liv. Jag skulle vilja se han Gottfrid komma hit och köpa skivor två gånger i veckan.

Kommer folk fortfarande köpa skivor om tio år?

– Det går inte att svara på. För tio år sen blev Pet Sounds dödsdömt när de här nätpostorderbolagen som Boxman startade. Tio år senare har Boxman gått i konkurs medan Pet Sounds fortfarande lever. Så länge det finns skivor kommer Pet Sounds att finnas kvar, säger Stefan Jacobsson till Nyheter24.

Även i Göteborg är det fullt hus på Bengans vid Stigbergstorget där bland andra Soundtrack of Our Lives och nya indiehoppet Skansros finns i butiken under dagen.

– Ja det har varit folk här direkt från öppning, säger Peter Sandberg i butiken som firar 35 år i år. Sandberg har dock bara ägt den sen 2001.

– Det har varit en bra utveckling de senaste fyra-fem åren, vi har faktiskt ökat omsättningen. Konkurrensen har minskat eftersom många andra butiker lagt ner. Snacket om CD-skivans död är väldigt överdrivet.

Finns CD-skivan kvar om tio år tror du?

– Svårt att säga, men jag vet i alla fall att vd:n för General Motors har sagt att de kommer fortsätta sätta in CD-spelare i bilarna i minst fem år framåt, säger Peter Sandberg till Nyheter24.

Skrivet av: