Lördag 21 Maj
Stockholm

Florence Valentin på svartklubb

Popbandet ordnade releasekalas på svartklubb i förorten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

- Vi befinner oss på en svartklubb i Gröndal just nu. Här är det tillåtet att röka inomhus. Här är det tillåtet att spetsa sin öl med precis vad man vill. Här är det till och med tillåtet att röja loss ordentligt till Florence Valentin, skriker sångaren, den lille blonde popdomtören Love Antell efter att just ha rivit av bandets vårhit Spring Ricco inför ett par hundra jublande fans och vänner.

Det var en stor indiekväll i Stockholm i går. Håkan Hellström, Moneybrother och Miss Li spelade live på Popcirkus på Debaser Medis. Samtidigt bara ett stenkast bort firade Marit Bergman sin nya skiva på Judy's vid Nytorget.

Men jag tror ändå att jag gjorde rätt som valde att åka ut till förorten och gå på Florence Valentins releasekalas för nya albumet.

Musikbranschen lyste dock med sin frånvaro. Förutom Moneybrothers Anders Wendin, som kom direkt från spelningen på Popcirkus, var det glest i popstjärneleden, och nästan bara kompisar till bandet på plats i den rökiga lokalen.

Det bjöds på våfflor dagen till ära, och burkölen kostade mindre än SMS-biljetten på tvärbanan dit.

Och Florence Valentin spelade en handfull låtar från nya plattan, och ett par gamla stänkare som Allsång på Skansen-hitten Pokerkväll i Vårby Gård och Upp på sociala, ner på systemet.

Nya skivan är en logisk fortsättning på Love Antells och hans bandkamraters ibland nästan löjligt korrekta musiksmak.

Där de startade 2003 med att göra Dexys Midnight Runners-soulig pop på svenska, fortsatte med The Clash-doftande punkpop och nu har gått vidare till att influeras av bandets nya husgudar Glasvegas.

Love Antell tar själv upp de musikaliska stölderna när han skämtsamt säger att "exakt allt vi gjort är stulet", till publikens stora jubel.

Och ekot från det hyllade skotska indiebandet hörs konstant i musiken. Allra mest i singeln, tillika titelspåret, Spring Ricco som också är en av Antells allra mest lyckade politiska pamfletter hittills. Textraden "Kings Island är rena Kingstown nu, händer samma sak på bortaplan hörs inte ett ljud", om dödsmisshandeln av sextonåriga Ricardo på Kungsholmen härom året, har redan citerats i snart varenda tidning.

Och Love Antell fortsätter med sin diskbänksrealism om tonårskids som kastar sten på polisen, om mammor som röker under köksfläkten, om båtflyktingar med falska pass som plockar lingon i norrland.

De får till och med in en version av Internationalen på ryska som ett mellanspel på skivan.

Och givetvis hinner Love Antell med långa mellansnack om allt från AMF-chefernas bonusar till ett invecklat tal som jag tror gick ut på att när företagen lägger ner blir det ödemarker i städernas utkanter som gjorda för att mörda någon på.

Precis som den svartklubbslokal i Gröndal där Florence Valentin så passande valt att fira sin nya skiva på.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela