Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Iggy Pop är odödlig

Nöje | 21/04/2009 20:05

Nyheter24 hyllar en riktigt seg gubbe i dag.

Rockikonen Iggy Pop fyller 62 år i dag men har inga planer på att dra sig tillbaka.

Nyheter24 hyllar James Newell Osterberg, som är Iggys egentliga namn, med att lista hans fem bästa låtar genom tiderna!

5. Search and Destroy (med The Stooges, 1973)

Från det klassiska albumet Raw Power som Nirvanas Kurt Cobain utsåg till världens bästa skiva någonsin. En av världens allra första - och bästa - hårdrockslåtar. Producerad av David Bowie och återinspelad med alla från Red Hot Chili Peppers till Def Leppard och Turbonegro.

4. Real Wild Child (Wild One) (1986)

Urpsprungligen skriven av Johnny O'Keefe redan 1958, men Iggys version på Blah Blah Blah-plattan 1986 knäcker originalet med sin uppdaterade elektroniskt vibrerande rockabilly.

3. The Passenger (1977)

Iggy skrev den låten på Berlins tunnelbana och den lär sagts handla om en utstött punkare. En av de allra finaste frukterna som kom ur det långa samarbetet mellan Iggy och Bowie, med den karaktäristiska "la-la-la"-refrängen och inte minst gitarristen Ricky Gardiners klassiska riff.

2. No Fun (med The Stooges, 1969)

Kanske världens första riktiga punklåt, som Sex Pistols gjorde en cover på sju år senare.

1. Lust For Life (1977)

Den må vara sönderspelad och uttjatad till leda, men den är fortfarande en helt obestridlig klassiker. Från det inledande trumintrot av Hunt Sales med de tydliga inluenserna från Supremes-hitten You Can't Hurry Love och basgången som plankats rakt av från en annan gammal Motownhit, Ready For Love med Martha & The Vandellas. Och ingen kan väl glömma den från öppningsscenen i Trainspottning heller?

Skrivet av: