Hur väljer man ut projekten som syns i "Husdrömmar"?
Hur väljer man ut projekten som syns i "Husdrömmar"? - Foto: Skärmavbild/SVT/Husdrömmar

Finns det några projekt som inte får vara med i SVT:s "Husdrömmar"?

"Husdrömmar" är inne på sin tionde säsong och genom åren har tittarna bjudits på allt från ombyggda skolor, brandstationer och fabriker till moderna, arkitektritade suterränghus. Men hur väljer man egentligen ut projekten? Nyheter24 frågade SVT.


Den senaste säsongen av det omåttligt populära SVT-programmet "Husdrömmar", där tittarna får följa drivna husbyggare som skapar sina drömhem, har väckt starka känslor.

Tidigt under säsongen var det många berörda tittare som hyllade "Husdrömmar"-avsnittet med Ellen som gjorde en resa i dubbel bemärkelse. Men när mer än hälften av avsnitten sänts riktades också kritik mot programmet.

Tittarna har fått nog av SVT:s Husdrömmar: "Lägg ner"

Hur väljer man projekt i "Husdrömmar"?

Att "Husdrömmar" går hem ute i stugorna råder det dock inte något tvivel om. Programmet har sänts i SVT i tio år och genom säsongerna har det byggts allt från klimatsmarta halmbalshus till lyxiga suterränghus med havsutsikt. 

Men hur ser egentligen urvalsprocessen ut? När Nyheter24 frågar SVT svarar de att man söker "projekt av alla slag i hela Sverige".

"Vi behöver till exempel veta vad man har för tidsplan för sitt projekt så att vi kan se hur det passar för våra pågående säsonger", skriver de vidare.

Finns det några typer av husbyggen eller husrenoveringar som ni inte dokumenterar i "Husdrömmar"?

"Nej, egentligen inte, vi tittar igenom alla inkomna ansökningar och tips till programmet. Även lägenhetsrenoveringar, projekt utomlands, kollektivboenden, sånt som kan vara lite 'utanför boxen' eller är förenat med någon form av verksamhet kan vara intressant för oss, så länge det är privatpersoner som står bakom hus- eller renoveringsprojekten", svarar SVT.

Får man betalt för att vara med i "Husdrömmar"? Vi frågade!

/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!