Malou von Sivers
Malou von Sivers syrliga ord om Anders "Arga Snickaren" Öfvergård – i direktsändning. - Foto: Gott Snack, Simon Eliasson/TT Bild

Malou von Sivers syrliga ord om Anders Öfvergård

Det var i direktsändningen av Fredrik Söderholms radioprogram Gott Snack som Malou von Sivers fyrade iväg ett par syrliga ord om sin forne TV4-kollega Anders "Arga Snickaren" Öfvergård.


Är det någon som är tv-van så är det kanske Malou von Sivers, 71. 1990 var hon med och startade TV4 och två år senare drog hon igång Nyhetsmorgon. 

Sedan dess har Malou gjort flera stora intervjuprogram och i Malou möter så intervjuade hon bland andra Britney Spears, Aung San Suu Kyi, Yoko Ono och Ingmar Bergman.

Därefter gjorde Malou intervjuprogrammet Efter tio som från 2006 fram till 2022 var en stor tittarsuccé. Det senaste programmet Malou gjorde var ännu en säsong av Malou möter. Där hade hon gäster som Camilla Läckberg, Ingvar Carlsson och Jan Guillou.

Efter att ha varit så länge på TV4 så har Malou sett programledare komma och gå – bland annat har profiler som Martin Timell och Paolo Roberto genom åren plockats bort från kanalen.

En annan känd programledare som försvann från TV4 är Anders "Arga Snickaren" Öfvergård. Han började sin karriär på Kanal 5 med programmet Arga snickaren – men år 2016 bytte han till konkurrenten TV4. Där gjorde han med stor framgång programmen Fuskbyggarna, Anders knackar på och Robinson.

Anders Öfvergård. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

Men år 2021 så fick Anders sparken från fyran – detta då han under en slutfest för Robinson betett sig olämpligt. Med ett par glas innanför västen så hade han tillsammans med en kollega försökt köra iväg ett terrängfordon. En kvinnlig kollega försökte stoppa Anders från att köra rattfull – och då inleddes något av en brottningsmatch.

I en intervju med Expressen berättade Anders om hur det gick till när han fick sparken från kanalen.

– Jag tycker självklart inte att det var rätt att klippa banden, men hela min resa efter det här är att jag kan ta hand om mina egna känslor och mig själv. Vad andra tycker och tänker kanske jag kan påverka till en viss del, men jag har inte ett livslångt kontrakt med TV4. Det jag var ledsen över var att jag kände att jag hade mycket mer att ge. Det är tråkigt när det är det gröna bladet som faller ner, och inte det bruna, sa Anders Öfvergård till Expressen.

Efter att ha varit i frysboxen i två år så fick Anders en andra chans – den här gången hos sin gamla arbetsgivare Kanal 5. 

I februari 2023 gick femman ut och meddelade att Anders skulle leda renoveringsprogrammet Renoveringsdrömmar som skulle ha premiär hösten 2023. 

Det hann bara gå ett par månader innan Anders återigen var i hetluften. Ett par dagar före midsommar 2023 så greps Anders på Ica Maxi Värmdö strax utanför Stockholm. 

Där hade en väktare fått i uppdrag att punktmarkera Öfvergård, då han var känd för att ställa till med problem i butiken. Ica-handlaren hade "järnkoll" på Anders, och menade att Anders hade stulit i flera år. Väktaren såg hur Anders tog fem köttbitar – men bara scannade två av dom.

Anders Öfvergård dömdes till dagsböter efter att ha tagit tre köttbitar från Ica – två ryggbiffar och en entrecote. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

– Han nämnde att han var känd och frågade om vi kunde sköta detta snyggt. Han menade att det som hänt var ett misstag. Jag sa till honom exakt som det var, att butiken har varit misstänksam mot honom länge och att jag blev tillsagd att följa efter honom utan egen specifik misstanke. Han stod fast vid att det var ett misstag, berättade väktaren i förhör.

Chefen på Ica Maxi firade med Champagne efter att Öfvergård gripits.

Ica Maxi Värmdö där Anders Öfvergård greps. Bild från polisens förundersökningsprotokoll.

Till rättegången tog Öfvergård in av Sveriges bästa försvarsadvokater i form av Johan Eriksson. Men det räckte inte. Tingsrätten dömde Anders Öfvergård – mot hans nekande – för ringa stöld. Straffet blev dagsböter på totalt 40 000 kronor.

Advokat Johan Eriksson, delägare i advokatbyrån Försvarsadvokaterna. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT Bild

Stölden var inget problem för Kanal 5, som valde att behålla sin profil. Utöver att göra Renoveringsdrömmar så har Anders under 2024 även synts i äventyrsrealityn Över Atlanten.

Malou von Sivers ord om Arga Snickaren – i direktsändningen av Gott Snack

Malou, som just nu skriver på en roman och ska göra en podd-serie inom krimgenren, gästade radiokanalen Gott Snack.

Något som kom upp under samtalet med programledaren Fredrik Söderholm var Malous intervju med rapparen Greekazo från 2021. I studion befann sig då även Anders Öfvergård som var aktuell med sin programserie Anders och Knarket

Både Malou von Sivers och Anders Öfvergård möttes av skarp kritik efter intervjun.

Anders Öfvergård ställde rapparen Greekazo mot väggen. Bildkälla: TV4
Både Malou von Sivers och Anders Öfvergård möttes av kritik efter intervjun. Bildkälla: TV4

Anders tyckte bland anant att Greekazo borde ändra sina texter så de inte handlade om kriminalitet. Besvikna tittare uppmanade TV4 att gå ut med en ursäkt, och Malou medgav att det fanns en "obalans" i interjvun och att rapparen borde ha fått prata mer om sin musik.

Programledaren Fredrik Söderholm undrar i Gott Snack hur den intervjun hade sett ut idag – med tanke på att Öfvergård nu är dömd för ringa stöld.

Fredrik Söderholm i "Gott Snack"-studion på Södermalm i Stockholm. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

– Om du skulle ha Arga Snickaren som gäst idag, om du skulle ha Malou. Vem skulle sitta bredvid honom och moralisera om hans kriminella bana, som han gjorde med Greekazo?, frågar Söderholm.

Malou von Sivers tvekar inte på svaret: 

– Jag bjuder nog inte in honom igen. Nej, säger Malou.

– Det hade ändå varit lite intressant tycker jag, säger Söderholm.

– Om jag skulle ta in någon som kan moralisera över honom. Jag kan ju ta in Leif GW Persson en sista gång. Det skulle jag kunna göra. Då hade det blivit med en släng av humor också, säger Malou von Sivers i Gott Snack.

Malou von Sivers. Bildkälla: Stella Pictures

Senare i programmet berör programledarna och Malou ämnet med Öfvergårds comeback igen.

– Det är intressant att vissa blir förlåtna och får komma tillbaka. Jag tror att en parameter är…(att han är, reds. anm) man, säger Malou von Sivers.

– Vit man. Och sen är det ju tre ryggbiffar. Men absolut det finns ju folk som gjort mycket, mycket värre saker som får komma in i värmen, säger profilen Erika Böös.

– Ja men det var ju något bråk på en firmafest där han inte fick vara kvar längre, säger Malou von Sivers om sin forne TV4-kollega.

Malou von Sivers sa vad hon tyckte om Anders Öfvergård – i direktsändningen av Gott Snack. Bildkälla: Gott Snack

– Jaha, det ringer en svag klocka. Det är så svårt att hålla reda på alla…, säger Erika.

– Men metoo gjorde nog att en del blev cancellade för alltid tror jag, säger Malou von Sivers.

En profil som Martin Timell, tror du att han kommer tillbaka?, undrar Söderholm.

– Nej, säger Malou.

Malou von Sivers berättar sedan mer om varför hon tror att en del personer aldrig får komma tillbaka in i värmen.

– När man kommer ut från ett fängelse så ska man ju egentligen få börja om från början. Man ska ha sonat sitt brott. Sen är det ju tveksamt om det blir så, det vet inte jag som inte har suttit i fängelse. Men däremot när man är dömd av pöbeln eller media framförallt då vet det sjutton om det någonsin går att börja om, säger Malou von Sivers i Gott Snack.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!