Husdrömmar
Det omdiskuterade avsnittet av Husdrömmar massanmäldes till Granskningsnämnden. - Foto: Christoffer Lomfors/SVT, SVT. Bilden är ett montage.

Därför "frias" Husdrömmar – trots tittarstormen

Ett nytt avsnitt av SVT-programmet Husdrömmar drog på sig flera anmälningar till Granskningsnämnden. Detta då huset som visades upp i avsnittet lades ut till försäljning samma vecka som programmet sändes. "Det är helt sinnessjukt" och "Korruption" var några reaktioner.


I SVT-programmet Husdrömmar har vi under elva säsonger fått följa svenskar som förverkligar sina – ja du gissade rätt – husdrömmar. Det kan handla om allt från bökiga renoveringar till att bygga något helt nytt från scratch.

Det sistnämnda valde det gifta paret Drivstedt att göra. Ausra och Patrik Drivstedt lät bygga upp sitt drömhus på Värmdö utanför Stockholm. 

Villa Drivstedt på Värmdö. Familjen har tidigare byggt och sålt flera hus. Bildkälla: SVT

Budgeten till Villa Drivstedt var från början satt till 10 miljoner kronor. Men på grund av sprängningar och förseningar skenade kostnaderna snabbt iväg. Totalt landade slutnotan på 14 miljoner kronor.

Men de verkade mer än nöjda. 

– Det är vårt drömhus detta, sa Patrik Drivstedt i programmet.

Programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh hyllade unisont det feng shui-inspirerade huset. Anne talade sig varm om den prunkande uteplatsen. 

Anne Lundberg var imponerad av det färdiga huset på Värmdö. Bildkälla: SVT

– Jag blir avundsjuk på det här. Det är bara att konstatera, sa Gert Wingårdh i Husdrömmar.

Avsnittet med familjen Drivstedts hus såg av 719 000 tittare, enligt mätningar från MMS som Nyheter24 tog del av.

Familjen Drivstedt sålde sitt hus på Värmdö – samma vecka som Husdrömmar sändes på SVT

Samma vecka som SVT sände avsnittet som kretsade kring Villa Drivstedt så gjorde Ausra och Patrik ett riktigt chockdrag. De valde nämligen att lägga ut huset till försäljning på Hemnet. 

Något som väckte väldigt starka reaktioner. Först ut var Expressens krönikör Anna Gullberg som menade att public service hjälpte familjen att sälja sitt lyxhus.

Samma vecka som huset visades i public service lades det ut till försäljning. Bildkälla: Bjurfors

Kort efter kunde Nyheter24 avslöja att det kommit in flera anmälningar till Granskningsnämnden om det specifika avsnittet av Husdrömmar.

En upprörd tittare undrade hur det var möjligt att säljarna och mäklarna fick "en timmes gratis reklam på bästa sändningstid i public service". Andra hårda ord om programmet löd: "Detta är ju helt sinnessjukt. Detta är korruption" och "Att programmet ens fick sändas på SVT är inget annat än en skam och urholkar förtroendet för SVT".

Gert Wingårdh och Anne Lundberg hemma hos familjen Drivstedt. Ausra omfamnar Anne. Samma vecka som avsnittet sändes la familjen ut huset till försäljning. Fräckt, tyckte många tittare. Bildkälla: SVT

LÄS MER: Husdrömmar anmäls: "Att SVT sände är en skam"

Att familjen Drivstedt valde att sälja huset samtidigt som det visades i Husdrömmar var ingenting som SVT någonsin önskade – men inte heller något de hade möjlighet att stoppa. 

Kort och gott verkade kanalen tagna på sängen.

Sindre Lind-Åkerblom är marknadsförare på SVT. Till Nyheter24 sa hon då:

– SVT vill inte att hus som figurerar i Husdrömmar ska säljas i anslutning till programmet. SVT väljer heller inga hus till programmet där ägarna har tankar om att sälja när det är klart. Om det ändå blir så att ägarna behöver sälja, vilket kan hända när man ägnar sig åt ambitiösa husprojekt, så kan SVT inte hindra det. Men då får man så klart inte dra nytta av SVT:s eller Husdrömmars varumärken i sin annonsering. 

LÄS MER: SVT kritiska till husförsäljningen: "Vill inte"

Gert och Anne besöker paret Drivstedts hus på Värmdö. Bildkälla: SVT

Nu kan Nyheter24 berätta att Granskningsnämnden valt att inte gå vidare med flera av de anmälningarna som har kommit in gällande familjen Drivstedts hus. 

Helena Dal är pessansvarig kommunikatör på Granskningsnämnden.

På frågan om varför nämnden beslutat att inte ta anmälningarna vidare svarar hon:

– De bestämmelser som nämnden tillämpar innebär ingen reglering av sändningarnas innehåll i det avseende som tas upp i anmälan.

Flera anmälningar om familjen Drivstedts hus

Kritiken mot att familjen la ut huset till försäljning samma vecka var inte det enda från det specifika avsnittet – som fick titeln "Runda hörn på Värmdö" – som väckte starka reaktioner hos tittarna.

Runda hörn på Värmdö är Husdrömmar-avsnittet som dragit på sig flera anmälningar till Granskningsnämnden. Bildkälla: SVT

Inför byggstarten av huset så anlitade nämligen familjen en person som använde sig av den kontroversiella metoden där man med hjälp av metallpinnar ska hitta så kallade "currykryss och currylinjer".

Den som tror på currykryss menar att det existerar något som de kallar för "jordstrålning".

När Ausra Drivstedt flyttade in i sitt tidigare hus i Malmö så fick hon plötsligt ont i ryggen. Ryggsmärtan kom av currykryss, tror Ausra. Bildkälla: SVT

– Framförallt Currykryssen vill man undvika så långt det går när huset ska placeras på tomten. De är inte mätbara med vetenskapliga metoder men sägs ge upphov till obehagskänslor och ett sämre välmående, sa programledaren Anne Lundberg i avsnittet.

Flera anmälningar trillade in mot det specifika avsnittet med familjen Drivstedts hus, där flera tittare uttryckte bestörtning över att metoden användes i programmet. 

Något beslut har ännu inte kommit i Granskningsnämnden gällande de anmälningarna.

Patrik och Ausra Drivstedt fick sitt hus sålt – men det blev en förlustaffär för säljarna.

LÄS MER: Tittarstorm mot Husdrömmar: "Ren bluff"

/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!