Så lever "Kristi brud" idag
Så lever "Kristi brud" idag - Foto: Janerik Henriksson/TT

Knutbydramat 17 år senare – så lever "Kristi brud" idag

Flyttat, bytt namn och åtalad för misshandel. 17 år efter mordet på Åsa Waldaus syster i Knutby är "Kristi brud" återigen aktuell i media. Läs om hur "Kristi brud" lever idag.


Den 10 januari 2004 mördas Alexandra Fossmo, 25, i det lilla samhället Gränsta, utanför Knutby i Uppsala län. Hennes granne, David Linde, skottskadas också i Knutbydramat.

Dåden utförs av den då 26-årige barnflickan Sara Svensson, på inrådan av Alexandras make, pastor Helge Fossmo.

Samtliga inblandade var på något sätt delaktiga i Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

Polis utanför Helge Fossmos bostad. (Sven-Olof Ahlgren/TT)

Helge Fossmo hade inlett en sexuell relation med både Sara Svensson och grannfrun. Motivet till skjutningarna in Knutbydramat ska enligt polisen varit att han ville röja tänkbara hinder ur vägen.

Barnflickan menade däremot att Gud hade beordrat henne att utföra gärningarna och att hon agerat ensam.

En förklaringen rätten inte köpte som dömde Sara Svensson till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök och Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.

"Kristi brud" förlovade sig med Jesus

Alexandras syster, Åsa Waldau, var under tiden för mordet pastor i samma församling som Helge Fossmo, och blev därför föremål för en enorm medial uppmärksamhet.

Åsa Waldau gavs smeknamnet "Kristi brud", då hon 1999 "förlovat" sig med Jesus, vilket verkställdes av Helge Fossmo.

Namnet anspelar på ett begrepp myntat i det Gamla Testamentet där Israel beskrivs som "Kristi brud". Knutbyförsamlingens egna tolkning innebar istället att Åsa Waldau skulle bli Kristus brud i livet efter döden.

Mordet i Knutby skakade landet. (Tomas Oneborg/TT)

Tirsaprofetian är namnet på ett antal skrivna dokument i församlingen som förutspår flera medlemmars död. Dokumenten är skrivna cirka fyra år före händelserna i Knutby.

Namnet syftar på drottning Tirsa, ett av Åsa Waldaus alias inom församlingen.

Helge Fossmo menar att dokumenten är skrivna av Åsa Waldau och att hon var den verkliga ledaren för församlingen. Fossmo påstår även att han 1999 inledde en sexuell relation med Åsa Waldau.

"Kristi brud" har släppt både skiva och bok

Något som tillbakavisas starkt av Åsa Waldau själv.

– Det äcklar mig. Det har aldrig varit så, jag har aldrig sett honom naken ens. Vilken obehaglig människa att sitta och påstå något sånt från fängelset, bara för att smutsa ner mig, säger hon i en intervju med Expressen.

Waldau menar att Fossmo hatade henne för att var kvinna och "starkare". Fossmo menar att han var rädd för Waldau och att hon var "skrämmande" när hon blev arg.

Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse efter Knutbydramat. (Passregistret/TT)

Efter mordet på hennes syster passade Åsa Waldau på att kapitalisera på epitetet "Kristi brud". Ett år efter systerns död startade hon Gränsta Spa i Knutby.

Samma år släppte hon ett album kallat "Mitt hjärta" och därefter en bok i samarbete med Bert Karlsson som fick titeln "Kristi brud". Hon har också sålt tavlor för flera tusen kronor styck.

Efter ett framträdande i SVT:s "På spåret" 2016 där hon presenterade sig som "Kristi brud" drog Åsa Waldau sig tillbaka från offentligheten.

"Kristi brud" har flyttat och bytt namn

Hon flyttade från Knutby till Nora, i Örebro län och bytte efternamn från Waldau till Jacobsson. Prästyrket lade hon på hyllan.

Medieskuggan skulle dock få ett slut i maj 2019 då Åsa Waldau tillsammans med två andra pastorer från Knutbyförsamlingen åtalades för en rad olika brott.

Det rör sig om alltifrån misshandel och olaga tvång till sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning under tidsperioden 2013-2016.

Åsa Waldau - "Kristi brud" - dömd för misshandel efter Knutbydramat. (Jonas Ekströmer/TT)

Församlingen har nu tvingats lägga ner, och före detta-medlemmar har vittnat om pennalism och bestraffningar. De beskriver församlingen som en sekt med "Kristi brud" i centrum av den.

Fallets åklagare menar titeln "Kristi brud" har givit Åsa Waldau den högsta ställningen i församlingen.

– Tron på Gud och att det Åsa och de andra säger är Guds ord gör att man inte vågar säga emot. Det man utsätts för beror på att man själv har gjort fel, säger åklagare Liselott Herschend till Smålandsposten.

"Kristi brud" dömd för misshandel

Åsa Waldau har dömts för att ha ha misshandlat sex personer. Hon ska bland annat ha bitit en person i ansiktet, sparkat personen i magen, dunkat personens huvud mot en vägg och stuckit en gaffel i handen. Hon nekar till brotten som ska ha begåtts efter mordet i Knutby 2004.

Bland annat ska hon ha bitits, huggit med gaffel, dunkat en persons huvud i väggen, stampat på en som ligger, slitit av en kvinnas hår och slagits med flugsmällare.

En annan ex-pastor i Knutby, Emma Gembäck, hustru till en av de åtalade pastorerna, har vittnat om "Kristi bruds" skräckvälde.

Polisavspärrning utanför Helge Fossmos bostad. (Björn Larsson Ask/TT)

– Åsa slog mig, hon gjorde min man till min fiende, sa Emma Gembäck till Expressen.

I ett brev till samma tidning skrev Åsa Waldau att det inte var hon som styrde församlingen och är idag "förtvivlad" över bilden av sig själv som "Kristi brud".

Hon menade att det i själva verket var Urban Fält som kontrollerade händelseförloppet. Han och Peter Gembäck är de två övriga som åtalades i fallet.

"Knutby hade aldrig hänt utan Åsa"

Peter Gembäck hävdar motsatsen. Han säger att det var Åsa Waldau som styrde och ställde och att det var fel att ge så pass mycket makt till en person.

– Allt i Knutby hade aldrig hänt utan Åsa, det är min slutsats, berättade Peter Gembäck för Aftonbladet.

Rättegången mot Åsa Waldau och de andra pastorerna inleddes den 14 januari 2020. Den 13 mars 2020 förkunnades domen. Åsa Waldau blev dömd för misshandel. Straffet: samhällstjänst.

Här kan du läsa mer om hur livet var i Knutbyförsamlingen

/
/
/
Senaste nytt

Här är årets största börsfloppar för småsparare

Nio EL6 provkörd – bästa kinesiska elbilen just nu?

Nio är ett i raden av kinesiska märken som tågat in på den svenska marknaden. Märkets första entré på den europeiska marknaden var i grannlandet Norge med el-suven ES8. Nu består utbudet emellertid av flera alternativ och senast ut är EL6.

Här är svenskarnas julfavoriter på Systembolaget – de dryckerna är de mest köpta

Vilka alkoholhaltiga drycker sträcker sig svenskarna efter mest inför julens festligheter egentligen? Nyheter24 har kikat närmare på hur försäljningen hos Systembolaget såg ut förra året.

Skottlossning i trapphus i Malmö

Polisen larmades på lördagsmorgonen om höga smällar i en trappuppgång i Augustenborg i Malmö, skriver polisen på sin hemsida. På plats hittades sedan skotthåll i trapphuset.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Mora

1 timme sedan
"En kollision har inträffat mellan två fordon på Rv66 norr om Transtrand", skriver polisen på sin hemsida.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Larm om brand i byggnad", skriver polisen på sin hemsida.